Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Finska regeringen sätter Helsingforsregion i karantän – uppdaterad

Av Redaktionen, 2020-03-25
redaktionen@nordfront.se

FINLAND. Enligt finsk media diskuterar regeringen att sätta hela landskapet Nyland i karantän, en region som också innefattar huvudstaden Helsingfors.

Finlands huvudstad Helsingfors. Foto: Public domain.

Den finska regeringen kommer att vidta ytterligare åtgärder för att bromsa spridningen av coronaviruset Covid-19, rapporterar bland annat Svenska Yle. Under veckan har det spekulerats i att regeringen planerar att sätta vissa kommuner i karantän, däribland huvudstaden Helsingfors. Men nu rapporterar finsk media att man planerar att sätta hela landskapet Nyland i karantän, som alltså innefattar huvudstaden med omnejd.

Anledningen är att finländarna har rört på sig mer än vad man hoppats, trots direktiv att stanna hemma. Framförallt är det resor från södra Finland till finska Lappland som oroar politikerna.

Omkring två tredjedelar av de bekräftade coronavirusfallen har dessutom konstaterats i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt – största delen av dem i huvudstadsregionen.

Formerna för karantänen är ännu inte kända, men det är med största sannolikhet det som regeringen ska diskutera under kvällen. Rörelsefriheten är nämligen garanterat i grundlagen, som också anger att regeringen måste motivera att den inskränks inför grundlagsutskottet i riksdagen. En sådan inskränkning får också bara göras under maximalt tre månader.

Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen har tidigare meddelat att han tänker ställa försvarsmakten till polisens förfogande vid en sådan inskränkning av rörelsefriheten. Det innebär att Nyland kan komma att övervakas av militären för att se till att karantänreglerna upprätthålls.

Finska regeringen har också sedan tidigare beslutat att stänga landets restauranger, något som också behandlades av riksdagens grundlagsutskott eftersom Finlands grundlag medger fri näringsverksamhet.

Redan den 16 mars kom rapporter om att Finland förbjuder sammankomster på fler än tio personer, samtidigt som landets skolor och universitet har övergått till distansutbildning.

För att genomdriva dessa åtgärder använder sig den finska regeringen av beredskapslagen, som medger att vissa inskränkningar i grundlagen görs under kristider. Sverige monterade under 90-talet ned sina beredskapslagar, något som det inte rapporteras om i ”svensk” media men som man uttrycker oro inför i bland annat Finland.

Via finsk media har Nordfront också kunnat rapportera om att Sverige under förra veckan skickat förfrågningar om mat till ett av Finlands största och mest anrika livsmedelsföretag, Snellmans, eftersom en del råvaror redan börjar ta slut i Sverige.

Uppdatering:

Finlands regering har redan under onsdagskvällen gett besked om att man sätter Nyland i karantän. Svenska Yle har sammanfattat vad statsminister Sanna Marin meddelade under en presskonferens:

Statsrådet har beslutat att Nyland ska spärras av. Begränsningarna gäller från 27 mars till den 19 april. Det blir förbjudet att åka ut från eller in till Nyland under den tiden som begränsningen gäller, men alla får åka hem till den ort där de bor. Lagstadgade uppdrag, umgängesrätten med barn och personliga skäl och arbetstrafik går också för undantag.


  • Publicerad:
    2020-03-25 20:00