INRIKES. Socialdemokraterna är åter det största partiet, visar DN/Ipsos opinionsundersökning i början av coronakrisen.

Skärmbild: dn.se.

Socialdemokraterna (S) är åter det största partiet enligt DN/Ipsos opinionsundersökning. (S) har nu ett stöd på 25 procent, medan Sverigedemokraterna (SD) har sjunkit till 22 procent.

Mätningen pågick mellan den 10 mars och den 22 mars, samtidigt satte coronaviruset mer och mer dagordningen för politiken. Socialdemokraterna har sedan februari ökat med cirka två procentenheter, den första uppgången för partiet sedan ungefär ett år tillbaka.

— Det har skett en total perspektivförskjutning i politiken. Nu handlar hela dagordningen om smittskydd, sjukvård, ekonomi och jobb. Sådant som lag och ordning och invandring är förstås fortsatt viktiga med uppfattas troligen vara av underordnad betydelse i nuläget, säger Nicklas Källebring, Ipsos opinionsanalytiker.

Källebring säger också att det finns en tendens att regeringspartier brukar vinna sympati under kriser, så länge de inte helt gör bort sig.

Socialdemokraterna, Moderaterna och Vänsterpartiet ökade i mätningen och Sverigedemokraterna minskade något. Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet fick inga större förändringar i mätningen.

Under mätningen intervjuades 1566 personer och frågeställningen var: “Om det var val till riksdagen idag, vilket parti skulle du då rösta på?”.


  • Publicerad:
    2020-03-25 19:30