CORONAKRISEN. I 61 procent av Sveriges kommuner har man redan brist på personlig skyddsutrustning inom äldreomsorgen och hemtjänsten. Nu ställer flera kommunala verksamheter om och hjälper till att tillverka munskydd och visir.

Det är TV4 Nyheterna som ringt runt till kommunerna och kommit fram till att 61,2 procent av landets kommuner redan har brist på skyddsutrustning. Även om läget inte är akut än så är man mycket oroliga för hur länge lagren kommer att räcka.

I flera kommuner tar man nu saken i egna händer och försöker tillverka enkel skyddsutrustning själva när leveranserna dröjer och oron sprider sig.

Vi har bland annat blandat egen handsprit. Vi försöker leta efter alternativa leverantörer och vi har gjort en ganska omfattande inventering av våra verksamheter, så att man kan låna av varandra. Vi har en omlastningscentral, där vi också samlar ett litet centrallager och så får verksamheterna ringa, säger Linn Alvén, medicinskt ansvarig för rehabiliteringen i Eskilstuna kommun till Dagens Samhälle.

I Eskilstuna får de som går på kommunens dagliga verksamheter hjälpa till att tillverka enkla skyddsvisir för personal inom hemtjänst, något som varit mycket uppskattat.

Vi tillverkar utifrån OH-film, det var egentligen Region Sörmland som började och har spridit information om hur man gör det. De är väldigt enkla, det är resår och gummiband man använder, säger Linn Alvén.

Även i Flen finns det brist på utrustning och kommunens pressekreterare Maria Eriksson säger till tidningen att man får använda det som finns tillgängligt.

Det är dåligt med skyddsutrustning. Man använder det man har tillgång till och är noggrann med handhygien.


  • Publicerad:
    2020-03-26 06:00