NORDEN. Att ha beredskapslager avsedda för olika kriser visar sig vara ett smart drag. Enligt Finlands social- och hälsovårdsminister bör lagren täcka landets behov av sjukvårdsmateriel under coronakrisen.

Sedan världskrigen har Finland byggt upp beredskapslager för att kunna täcka de egna medborgarnas behov under kristider, något som nu – i just kristider – visar sig vara ett smart drag.

I lagren finns lämpligt nog bland annat en stor mängd sjukvårdsmateriel avsedd för behandling av viruspatienter. Finland tog även fram en pandemiplan när svininfluensan var aktuell.

— Där har vi fastslagit behovet av skyddsutrustning och materiel. Vi kan i stort sett täcka behovet med det vi har i förråden, konstaterar Tuija Kumpulainen från hälso- och hälsovårdsministeriet.

Enligt Aino-Kaisa Pekonen, social- och hälsovårdsminister, har man samlat på sig rejält med utrustning:

— Det handlar om miljontals operationsmunskydd och hundratusentals andningsskydd som vi kan använda på fältet. Det kommer inte ta slut.

Utrustningen kan inte skickas utomlands enligt finländsk lag, utan får bara nyttjas av de egna medborgarna och landets egna samhällsfunktioner.

Även Sverige brukade ha större beredskapslager, som dock monterades ner efter det kalla krigets slut.

Källa:
Hemliga finska beredskapslager öppnas


  • Publicerad:
    2020-04-05 20:35