STOCKHOLM. Region Stockholm säljer Bromma sjukhus till det privata fastighetsbolaget Vectura AB. Oppositionen kritiserar handelsuppgörelsen.

Efter hård kritik säljer ändå Region Stockholm Bromma sjukhus till fastighetsbolaget Vectura AB för 570 miljoner kronor, rapporterar Stockholmstidningen Mitt i.

I nuläget används hälften av lokalerna i sjukhuset av Hälso- och sjukvårdsförvaltningen och Stiftelsen Stockholms sjukhem. Resten av lokalerna står tomma och behöver renoveras, vilket Vectura säger sig vilja göra.

Vectura vill kunna “erbjuda ett nytt vård- och omsorgsboende samt ytterligare vårdverksamhet”.

— Det här möjliggör mer vård och omsorg i Bromma men även i hela västra Stockholm, påstår Tobias Nässén (M), vård- och valfrihetsregionråd.

— Det är bra att långsiktiga aktörer vill vara med och ta ansvar för att bygga ut sjukvården i en växande Stockholmsregion, fortsätter Nässén.

Oppositionen protesterade å andra sidan mot förslaget.

— Att i det här läget sälja ut ett helt sjukhus med över hundra vårdplatser är vansinnigt. I och med försäljningen kan vården endast garanteras i fem år till, efter det finns inga garantier för att det kommer att bedrivas vård i byggnaden, säger oppositionsregionrådet Talla Alku (S).

Vänsterpartiets Anna Sehlin kritiserar också beslutet.

— De blågröna vill sälja fungerande sjukhuslokaler mitt i coronapandemin när vi akut behöver fler vårdplatser. Ingen vet hur många som kommer att bli sjuka eller hur många intensivvårdsplatser som behövs. Vi har förmodligen för få platser, säger Sehlin.


  • Publicerad:
    2020-03-26 21:00