ISRAEL. Israel använder terrorbekämpningsteknik för att stoppa coronaviruset samtidigt som rättegången mot Benajmin Netanyahu skjuts upp i minst två månader.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har förklarat ”krig” mot Coronaviruset. Nu har han givit klarsignal att använda vad ryska RT kallar ”invasiva” övervakningsverktyg för att spåra coronavirussmittade personer.

På söndagen kallade Netanyahu det så kallade Covid-19 viruset för ”en osynlig fiende” som Israel nu befinner sig ”i krig” med. Därför har han bett regeringen tillåta ”teknik som används i terrorbekämpning” för att säkerställa att israeliska medborgare inte bryter mot karantänregler.

Justitieministern är redan med på förslaget, sade Netanyahu. Justitiekansler Avichai Mendelblit gav på söndagen grönt ljus för att staten får använda spårningsteknik av medborgarnas telefoner.

Israeliska medborgare har uttryckt oro för att deras privata integritet hotas och att åtgärden ska användas för att undertrycka dissidenter, men Netanyahu rättfärdigar beslutet med att det är för allmänhetens bästa.

Folksamlingar på fler än tio personer har förbjudits.

Alla israeliska medborgare som reser hem till Israel sätts nu i 14 dagars karantän, vilket också är en åtgärd beslutad av Benjamin Netanyahu.

Främlingar som avser att besöka Israel får inte komma in i landet, såvida de inte kan bevisa att de har möjlighet att försätta sig själva i ”frivillig” karantän under 14 dagar.

— Dessa är tuffa åtgärder, men det är viktigt att bevara folkhälsan, och folkhälsan går före allt annat, sade Benjamin Netanyahu.

Israel rapporterades i skrivande stund ha 200 bekräftade coronavirussmittade individer. Nästan 40 000 befinner sig i karantän.

Korruptionsrättegången skjuts upp
På grund av rapporterna om coronavirusets spridning har premiärministern fått två månaders uppskov i det korruptionsärende som riktats mot honom.

Rättegången mot Benjamin Netanyahu skulle egentligen ha påbörjats i Jerusalem på tisdag, men har på grund av coronaviruset skjutits upp till tidigast 24 maj eftersom justitieministern har förklarat att landet befinner sig i ett katastrofläge.

Källor:
Israel to use ‘anti-terrorism’ tech to monitor infected citizens, as Netanyahu declares ‘war’ on coronavirus
Saved by the virus: Netanyahu gets 2-month delay on corruption trial amid coronavirus emergency
Israel announces 14-day ‘isolation’ for anyone entering the country in attempt to fight coronavirus spread


  • Publicerad:
    2020-03-15 11:00