ISRAEL. Benny Gantz gör ett försök att bilda regering med majoritetsstöd i Knesset.

Benny Gantz (CC 0).

Efter att Israel har hållit tre parlamentsval under det senaste året, har den tidigare premiärministern Benjamin Netanyahu två gånger misslyckats med att bilda regering. Därför skall nu Netanyahus vän och rival Benny Gantz försöka bilda en regering med majoritetsstöd i Knesset.

Netanyahu stöder Gantz uppdrag att bilda regering. Han har dock också misslyckats med att bilda regering en gång tidigare under det gångna året. De båda kandidaterna har även försökt bilda regering tillsammans.

Ännu är det oklart om Gantz ska lyckas säkra de 61 mandat som krävs för att han ska kunna bilda regering. Politiska bedömare anser att även om han lyckas, kommer hans regering ändå att ha så stora interna spänningar att den kan komma att spricka inom mandatperioden.

Medan Gantz försöker bilda regering, ägnar sig Netanyahu åt Israels ”krig” mot Coronaviruset. På grund av bekämpningen mot viruset slipper Netanyahu för tillfället den korruptionsrättegång som annars skulle ha påbörjats idag. Rättegången skjuts upp med minst två månader.

Källa:
Benny Gantz först ut att försöka bilda ny regering i Israel


  • Publicerad:
    2020-03-17 16:10