CORONAKRISEN. Sverige har fått massiv kritik för hanteringen av coronakrisen. Nu vill etablissemangsjudinnan Helle Klein att media slutar rapportera om nya dödsfall, eftersom ”influensan tar sina offer varje år”.

Helle Klein. Foto: Vogler (CC BY-SA 3.0).

Sverige har fått hård kritik för hanteringen av den så kallade coronakrisen. Statsepidemiologen Anders Tegnell, som leder Folkhälsomyndigheten och därmed också Sveriges hantering av krisen, har bland annat beslutat att gå emot Världshälsoorganisationens (WHO) uppmaning att testa, isolera och behandla alla fall av corona. Tegnell har nämligen beslutat att lägga ner testerna.

— Länderna befinner sig i olika faser. Förr eller senare kommer man in i en fas där man inte kan hitta alla fall, säger Tegnell till Aftonbladet.

Även Kina, som drabbats allra värst av coronaviruset men nu också lyckats vända utvecklingen och få ner antalet smittade har gått till skarp kritik mot Sverige. I en ledare i tidningen Global Times, som ägs av det styrande kommunistpartiet, skriver man att Sverige har ”kapitulerat inför viruset” och liknar Sverige vid ett ”svart hål”, där viruset nu kan frodas, för att sedan attackera andra områden, rapporterar Sveriges Radio.

I ledaren kräver man att EU nu ska fördöma Sverige.

Under lördagen begav sig representanter från Nordiska motståndsrörelsen till Mynttorget utanför riksdagen och höll en protestaktion där man krävde regeringens avgång med anledning av hanteringen av coronaviruset.

— Även om vi inte ännu kan veta exakt hur omfattningen kommer att bli eller alla de exakta orsakerna till epidemin, så vet vi att Sveriges beredskap har visat sig vara dålig. Vi vet att de styrande skiter i folket och detta är allvarligt i sig, sa Jimmy Thunlind under ett tal utanför riksdagen.

Men också forskare, läkare och experter har ifrågasatt den svenska regeringens metoder och varnat för att det kan leda till katastrof. Andreas Fischer, kirurg och ordförande för yrkesföreningen Sjukhusläkarna Stockholm, påpekade exempelvis i en intervju med Expressen att det inte är otroligt att 10 procent av Stockholms invånare kan smittas. Enligt Fischer skulle detta innebära att över 2 000 smittade kan komma att behöva intensivvård, samtidigt som det bara finns 90 platser redo hos sjukvården.

— Jag har svårt att förstå att Sverige gör så annorlunda jämfört med andra länder. Någonting stämmer inte, för det här är ett konstigt agerande, säger Andreas Fischer till Expressen.

Nu uppmanar judinnan Helle Klein, prästinna i homolobbyorganisationen Svenska kyrkan och tidigare ledarskribent för Aftonbladet, media att sluta rapportera om nya coronadödsfall i Sverige.

”Tror kanske inte att medierna nu ska rapportera varje dödsfall – det gör vi aldrig vid vanlig influensa som också skördar sina offer varje år. Blir lätt ännu mer panikstämning”, skriver Klein på Twitter.

I Sverige har hittills endast två äldre personer avlidit av corona, men i Italien där smittan har funnits under en längre tid hade 1 266 dött under fredagen. Detta innebär att viruset haft en dödlighet på över 7 procent i Italien.


  • Publicerad:
    2020-03-14 14:20