CORONAKRISEN. Danmark stänger nu sina gränser på grund av coronautbrottet. I Sverige som har fler smittade än Danmark menar man dock att sådana åtgärder är meningslösa.

Mette Frederiksen, Danmarks statsminister. Foto: News Oresund (CC BY).

Under fredagen meddelade Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) att landets gränser kommer att stängas med anledning av det pågående coronautbrottet.

Stängningen genomförs kl 12 under lördagen och gäller till den 13 april. Flyg-, färje- och tågtrafik stoppas då delvis medan godstrafiken inte berörs. Transporter med mat, mediciner och medel för att upprätthålla industriell produktion kommer att släppas igenom, liksom asylsökare.

— Vi befinner oss på obeträdd mark. Vi är mitt uppe i något som ingen av oss har varit med om förut. Jag är säker på att vi kommer att ta oss igenom det tillsammans, uttalade Frederiksen.

Svenskar som är utomlands och behöver resa hem genom Danmark kommer att tillåtas göra det. Danska medborgare kommer alltid in i landet och svenskar som arbetar i Danmark får även de inträde i landet.

— Alla som saknar godtagbara skäl att vistas i Danmark kommer att avvisas. Man kan endast resa in i Danmark om man har godtagbara skäl, till exempel om man bor eller arbetar här, säger justitieminister Nick Häkkerup (S).

Gränsskyddet kommer att skötas av både polis och militär.

Beslutet togs efter att 801 personer bekräftats smittade med coronaviruset, varav 23 vårdas på sjukhus och fyra får intensivvård.

I Sverige har myndigheterna beslutat att inte längre testa personer som inte ligger på sjukhus eller tillhör en riskgrupp. Den officiella siffran på antalet smittade är i skrivande stund 900 medan det verkliga antalet smittade i praktiken är okänt. Två personer har hittills avlidit av viruset.

Man har i Sverige gjort en annorlunda bedömning då Folkhälsomyndigheten med den kontroversielle statsepidemiologen Anders Tegnell i spetsen hävdar att en åtgärd som att stänga gränsen är ”fullständigt meningslös”.

Istället för att vinna tid så att trycket på den hårt ansträngda sjukvården minskar, så frågar sig Tegnell i en intervju i Aftonbladetvad man ska använda den tiden till”.

— Det går inte att motivera ur ett vetenskapligt perspektiv, menar han.

— Jag har väldigt svårt att se hur det skulle kunna hjälpa oss. Det finns inga studier som visar det. Tvärtom skulle det skada oss ekonomiskt. Det finns det däremot studier om.

Källa:
Danmark stänger gränsen


  • Publicerad:
    2020-03-14 10:05