CORONAKRISEN. Under onsdagen dog den första coronapatienten i Sverige – en äldre person som också led av andra sjukdomar. Samtidigt har Världshälsoorganisationen nu klassat coronasmittan som en pandemi.

En coronapatient i övre 70-årsåldern som hade flera underliggande sjukdomar och som vårdats på en intensivavdelning i Stockholm en kortare tid har avlidit. Detta innebär att Sverige har fått sitt första dödsfall kopplat till coronaviruset, rapporterar Aftonbladet.

Dödsfallet kommer sig också av en så kallad inhemsk smitta.

— Vi har inte kunnat härleda smittan till utland, säger Per Follin, smittskyddsläkare Region Stockholm, på en pressträff.

Antalet bekräftade coronafall i Sverige är nu uppe i 497 och under onsdagen har regeringen bland annat beslutat att skippa första karensdagen för sjukskrivning, samtidigt som man sagt att man även kommer att förbjuda större folksamlingar på Folkhälsomyndighetens inrådan.

Under onsdagen har också Världshälsoorganisationen gått ut med att man nu klassar coronasmittan som en pandemi. Skillnaden mellan en epidemi och en pandemi är att det senare innebär att människor insjuknar i samma sjukdom över flera världsdelar.

Under 1900-talet har det tidigare inträffat tre stora pandemier: Spanska sjukan, Asiaten och Hongkong-influensan. Även influensan A(H1N1), den så kallade svininfluensan, som påträffades för första gången under våren 2009 klassades som en pandemi.

Till Aftonbladet berättar Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, vad detta innebär rent praktiskt:

— Det kommer att innebära att man inom sjukvården behöver göra rätt stora omställningar av sin verksamhet för att kunna ta hand om många nya sjuka. Exakt hur mycket får vi se. Vid svininfluensan behövdes det mindre sjukvård än man trodde innan, och hur det blir nästa gång vet vi inte. Det viktigaste är att man har planer på plats för att kunna ställa om på ett bra sätt, säger han.

Ett av de länder som drabbats hårdast av viruset är Italien och tidigare i veckan beslutade landets regering att sätta strikta karantänregler på hela Italien. Tack vare detta har det kommit rapporter om att anhöriga tvingats vara inlåsta med avlidna familjemedlemmar i upp till 48 timmar.


  • Publicerad:
    2020-03-11 18:00