CORONAKRISEN. Sverige måste nu införa mötesrestriktioner så snabbt som möjligt, menar generaldirektören för Folkhälsomyndigheten. Man anser att det är lämpligt att förbjuda sammankomster och möten där fler än 500 människor närvarar.

Redan under onsdagen kan regeringen komma att besluta om att införa begränsningarna. Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson tror att det kan vara klokt att förbjuda möten med 500 eller fler deltagare men poängterar att gränsen kan dras betydligt tidigare än så.

— Vi tittar nu på vilka olika typer av sammankomster som finns. Det är ganska stor skillnad på uteaktiviteter, inneaktiviteter, i storstäder och på andra ställen. Vi försöker hitta någon lämplig nivå, säger han till TV4.

Under gårdagen höjde Folkhälsomyndigheten risken för samhällsspridning av viruset från måttlig till mycket hög och man bedömer att samhällsspridning förekommer i landet.

Socialministern Lena Hallengren (S) anser också att det kan finnas ett behov av att begränsa allmänna sammankomster för att bromsa smittspridningen.

— Det sker via ordningslagen. Där står vi i kontakt med Folkhälsomyndigheten. Så fort Folkhälsomyndigheten begär att regeringen fattar beslut kommer vi att göra det så här fort.
Under gårdagen förbjöds alla norska sammankomster med fler än 500 deltagare tills vidare.

Uppdatering:

På onsdagseftermiddagen bekräftade finansmarknadsminister Per Bolund (MP) att man kommer att följa Folkhälsomyndighetens råd och förbjuda större folksamlingar, rapporterar Aftonbladet.

Förbudet gäller alltså samlingar på över 500 personer och kommer att gälla tills vidare, men omprövas kontinuerligt. Det är alltså oklart ifall detta kommer att påverka Nordiska motståndsrörelsens planerade 1 maj-demonstration i Uppsala.


  • Publicerad:
    2020-03-11 14:30