CORONA. Regeringen höll under eftermiddagen en presskonferens om spridningen av coronaviruset.

18:30 idag inleddes en pressträff där socialminister Lena Hallengren (S) gick igenom den svenska regimens senaste åtgärder mot coronaviruset.

Ministern meddelade bland annat att Folkhälsomyndigheten nu höjt risken för allmän smittspridning av viruset till ”mycket hög”.

Klockan 14:00 idag hade Sverige 326 bekräftade smittade. Särskilt drabbade är Stockholms- och Västra Götalandsregionen. I nuläget är över 115 000 människor världen över smittade, varav 15 000 i Europa.

Hallengren sa även att Sverige nu är ny fas med så kallad intern smitta, där personer utan koppling till särskilda riskområden som Kina, Iran och Italien har drabbats av viruset.

När socialminister Hallengren gick över till att prata om åtgärder från regeringen tog hon upp möjligheten att begränsa allmänna sammankomster, med stöd av ordningslagen.

Folkhälsomyndigheten och socialstyrelsen ska även ”utveckla och förstärka” sitt arbete med nationell samordning av smittskydd, samt ”informera och utbilda”.

I övrigt kom hon med råd om att tvätta händerna och stanna hemma om man uppvisar symtom som vid en vanlig influensa, med till exempel feber och hosta.


  • Publicerad:
    2020-03-10 19:15