POLISSTATEN. Två personer i Danmark fick på måndagseftermiddagen böter medan de väntade på bussen vid Islandsbryggan i Köpenhamn.

Genrebild. Foto: denoffentlige.dk

— Det är ju absurt och groteskt.

Så låter det från en chockad dansk medborgare. Tillsammans med sin vän fick han på måndagseftermiddagen böter för brott mot distanseringsreglerna som införts på grund av coronan, när de väntade på en buss från färjeläget vid Islandsbryggan i Köpenhamn.

Här hade de två vännerna köpt en kopp kaffe som de var precis på väg att avnjuta ombord på bussen, vilken precis var på väg in till refugen när de stoppades av polisen.

— Vi trodde inte att det hade något med oss att göra. Men så kommer de två unga poliskonstaplarna över till oss och säger att de gärna vill tala med oss, berättar den ena av de bötfällda.

De uppmanas sedan att visa legitimation och bötfälls sedan på Islandsbryggan för att ha brutit mot distanseringsreglerna.

Ingen skyltning
Enligt en av de bötfällda stod polisskylten som anger distanseringsreglerna bostadsförbudet framför busshållplatsen och det fanns inga skyltar eller markeringar efter skylten som visade att man inte skulle stå och vänta på färjebussen.

Det kom också som något av en chock för de två vännerna när polisen meddelade att de hade brutit mot förbudet.

— Vi är oftast mycket noga med dessa saker om att hålla avstånd och att använda handsprit när vi är ute på allmän plats, säger han och tillägger:

— Det är absurt att behandla vuxna på det här sättet, och jag tycker att det är synd att polisen inte har något bättre att tillbringa sin dag med än att åka och besvära vanliga människor som vet hur man tar hand om sig själva och andra människor.

På den danska tidningen Extrabladets fråga om hur polisen reagerade på att vännerna sade att de väntade på bussen, säger de att polisen inte hade med saken att göra.

— De hade egentligen inte med den saken att göra. Vi försökte säga att vi heller inte har något med polisen att skaffa. Vi blev ganska chockade av det här. Det är inte trevligt att bli behandlad av polisen så där. Det är lite obehagligt.

Ursprungligen publicerad på Nordfront.dk


  • Publicerad:
    2020-04-28 11:35