INRIKES. Den moderata partiledaren Ulf Kristersson skriver i ett Facebookinlägg att flera regioner (tidigare landsting) varnar för att sjukhusutrustning som munskydd, plasthandskar och handsprit nästan är slut.

Den fria marknadens fallerande över att tillgodose behovet av skyddsutrustning under den pågående coronaepidemin gör att till och med att den moderata partiledaren Ulf Kristersson uppmanar regeringen i ett inlägg på Facebook att gå in med statliga pengar för att bygga upp en nationell lagerhållning och påbörja en statlig produktion av skyddsmaterial.

”Ta fram en plan och avsätta nödvändiga resurser för att bygga upp en nationell lagerhållning och påbörja en ökad nationell tillverkning av skyddsmaterial”, skriver Kristersson.

Han vill också ge den statliga myndigheten Socialstyrelsen direktiv att köpa in skyddsutrustning och distribuera den där det behövs i landet.

Blocket, Tradera och Ebay har tidigare i dagarna förbjudit annonser där ”fria marknadens entreprenörer” sålde medicinsk skyddsutrustning som de har köpt upp innan den blivit bristvara.

Källor:
Blocket förbjuder annonser för handsprit och munskydd
Nu stoppar även Tradera handel med handsprit


  • Publicerad:
    2020-03-13 17:00