EUROPA. Flera stora militärövningar i Europa påverkas av coronautbrottet. I Norge ställs militärövningen Cold Response in helt medan antalet deltagare i USA:s jätteövning Defender Europe kommer att begränsas. Även den svenska övningen Aurora 20 kan komma att påverkas.

Den svenska militärövningen Aurora 20 kan komma att påverkas av coronautbrottet. Skärmbild: Youtube.

En effekt av coronapandemin är att flera stora militärövningar ställs in eller begränsas.

I Norge ställs militärövningen Cold Response in helt och 14 000 soldater från tio länder skickas hem, bland dem 350 svenskar.

En norsk soldat som deltog visade sig vara coronasmittad vilket medförde att 850 soldater sattes i karantän och att Finland drog sig ur övningen. På onsdagen beslutades att övningen avslutades i förväg.

Cold Response skulle pågått mellan 2 mars och 18 mars med deltagare från Norge, USA, Storbritannien, Nederländerna, Tyskland, Frankrike, Belgien, Danmark, Finland och Sverige.

I Europa pågår den amerikanska jätteövningen Exercise Defender Europe 20, den största militära insatsen från USA i Europa sedan det kalla krigets dagar. I insatsen var det planerat att 20 000 soldater skulle flygas in direkt från USA till Europa.

USA:s militärstab för Europa, EUCOM, meddelade på onsdagen att med hänsyn till utbrottet av coronaviruset kommer antalet deltagare från USA att begränsas.

Hälsoskyddet för vår styrka och våra allierade samt partners är av högsta angelägenhet”, meddelar USA:s armé i ett pressmeddelande.

I Sverige kan övningen Aurora 20 som tillsammans med Totalförsvarsövning 20 startar den 11 maj också komma att påverkas. I övningen, som är avsedd att bidra till ett ”starkt totalförsvar”, deltar armén, marinen, flygvapnet, regionala staber, hemvärnet samt militära förband från andra länder.

Enligt planen ska runt 25 000 personer delta i Aurora 20, varav 3000 från andra länder. Enligt Försvarsmakten kan antalet deltagare komma att ändras på grund av coronaviruset.

— Med kort varsel kan det komma att ändras. Det beror på hur andra nationer väljer att hantera coronavirus. Men det är klart att det kan komma att ändras med kort varsel. Jag pratade med Auroraorganisationen. De planerar som vanligt helt enkelt, uppgav Jonas Olsson, pressansvarig vid Försvarsmakten.

Källa:
Corona påverkar flera stora militärövningar i Europa


  • Publicerad:
    2020-03-13 10:25