NORGE. Över 400 norrmän har lämnat in klagomål på svenska och amerikanska soldaters toalettbeteende under den stora Natoövningen.


Natoövningen Trident Juncture lämnade spår i Norge. Soldaterna på bilden är dock varken utpekade svenskar eller amerikaner.

Över 400 klagomål mot svenska och amerikanska soldaters slarviga bajsande på offentliga platser och 119 klagomål från lantbrukare på skadad åkermark efter tung militärtrafik — det är ett par av utkomsterna efter den största gemensamma militärövningen under Natos flagga sedan ”kalla kriget”.

Övningen kallad Trident Juncture pågick mellan den 25 oktober och den 7 november.

Enligt Norges public service (NRK) har soldater tömt sig bland annat på platser nära förskolor och fritidsanläggningar.

— Det här är hemskt, det handlar om att ha normal anständighet. Vi måste städa upp efter soldaterna som har lättat sig. Det är bokstavligen talat ett sk*tjobb, sade major Marianne Bø till NRK.

— Vi har faktiskt ett system för att hantera detta. Soldaterna tar med sig utrustning så att de kan städa efter sig. Men nästa gång vi har en större övning måste vi skärpa till det här, sade Bø.

Hårt supande
Klagomålen från Norge kom samtidigt som amerikanska soldater tömde pubar och barer i Reykjavik på öl under loppet av ett enda veckoslut under övningarna på Island.

Ett stort antal barer kände sig nödgade att anskaffa ”nödleveranser” av öl under attacken av törstiga amerikanska sjömän och marinsoldater.

Den största ilskan i Norge kommer dock från lantbrukares missnöje med hur deras landarealer har skadats av stridsvagnar och andra militärfordon under övningarna.

Källor:
Hundreds Of Norwegians Complain About NATO Troops Defecating In Public Places
’It’s literally a sh**ty job’: Hundreds of Norwegians complain that NATO soldiers taking part in military exercises have left a mess after defecating in public places


  • Publicerad:
    2018-11-14 10:35