NATO. USA kommer dubblera antalet marinkårssoldater de har stationerade i Norge. Det betyder att uppåt 700 amerikanska marinkårssoldater kommer vara stationerade i Norge.

Norges försvarsminister Frank Bakke-Jensen meddelade på den norska regeringens hemsida att uppåt 700 amerikanska marinkårssoldater kommer vara stationerade i Norge under resten av året och att det eventuellt kan förlängas i ytterligare fem år.

De amerikanska förstärkningarna i Norge kommer innan en stor planerad militärövning, Trident Juncture 18, som är schemalagd för oktober och november detta år.

Den övningen kommer även det svenska försvaret delta i och kommer totalt att involvera 40 000 deltagare, 130 flygplan och 70 skepp från mer än 30 Nato-länder och deras partners. Trident Juncture 18 kommer utspela sig i centrala och östra Norge, i områden av Östersjön och Nordatlanten samt inom svenskt och finskt luftrum.

Det var i januari 2017 som USA först stationerade marinkårssoldater i Norge, då 330 till antalet, vilket var första gången sedan slutet på andra världskriget som utländska trupper stationerades i landet.

Det skedde då, precis som nu, på begäran av Norge och har kritiserats av Ryssland som menar att det kan öka spänningarna, leda till en kapprustning och destabilisera situationen i norra Europa.

Källor:
For ‘times of crisis and war’? Norway confirms US to double troops on its soil
Mer øving og trening med allierte


  • Publicerad:
    2018-08-16 19:15