UTRIKES. Idag inleds den enorma ryska militärövningen Vostok 2018, som hålls i östra och centrala Ryssland tillsammans med styrkor från Kina och Mongoliet.

Rysktillverkade Sukhoi-25

Vostok 2018 beskrivs som en av de största ryska militärövningarna sedan Kalla kriget. Totalt handlar det om 297 000 soldater, fler än 1000 stridsflygplan, helikoptrar och drönare och 36 000 stridsvagnar, pansarbandvagnar och andra militära fordon samt en del fartyg, det säger den ryska generalstabschefen Valerij Gerasimov.

Från Kina kommer drygt 3 000 soldater, ett trettiotal flygplan och även stridsvagnar som redan rullat över gränsen. Den kinesiska rollen i Vostok 2018 är begränsad, men eftersom den kinesiska armén inte varit i strid på decennier är det en sällsynt möjlighet för dem att lära sig av det betydligt mer erfarna Ryssland.

Övningarna utspelar sig främst i mellersta och östra Ryssland och handlar till exempel om att pröva beredskapen, att snabbt kunna förflytta sig och att testa komplicerad samordning av flera försvarsgrenar på mycket stora ytor.

Militäralliansen NATO har redan kritiserat Vostok 2018 för att vara ryska förberedelser för en stor väpnad konflikt. Ryssland har svarat att man liksom andra länder måste öva sin förmåga att försvara sig, inte minst med tanke på den internationella situationen som ofta är aggressiv och hotfull mot Ryssland.

Källa:
Massiv militärövning i Ryssland


  • Publicerad:
    2018-09-11 09:50