UTRIKES. Pentagon placerar viktiga militärer i underjordiska bunkrar för att skydda sig mot coronavirusets konsekvenser. 

Pentagon tillkännagav förra veckan att viktiga militärer från enheter som skyddar Nordamerika från missiler, robotar och fientliga flygplan ska förflyttas från sitt vanliga kommandocenter vid Peterson Air Force Base i Colorado till ett antal underjordiska bunkers.

En av dessa faciliteter är bunkerkomplexet Cheyenne Mountain, ett virrvarr av tunnlar begravda under sexhundra meter granit och förseglade med enorma portar, konstruerade för att uthärda en kärnexplosion på trettio megaton.

En av dörrarna i Cheyenne Mountain. Foto: Public Domain.

De andra är Presidential Emergency Operations Center under Vita Huset, Raven Rock Mountain Complex i Pennsylvania och Mount Weather Emergency Operations Center i Pennsylvania.

Bunkrarna är enligt RT av största vikt för den amerikanska statens planer för överlevnad vid ett domedagsscenario. Om ett existentiellt hot mot USA skulle uppstå, till exempel en kärnvapenattack, skulle presidenten och hans stab tillsammans med en stor skara politiska, militära och civila ledare omedelbart evakueras till fyra säkerhetsfaciliteter för att styra landet djupt nerifrån underjorden.

I artikeln påpekar man att även om den pågående coronakrisen ännu inte har utlöst någon massutvandring från Washington, har den tvingat militära ledare att vidta diverse åtgärder för att försäkra sig om fortsatt beredskap för strid.

Efter att ha medgivit att den amerikanska militärens beredskap kan påverkas av pandemin, tillkännagav försvarssekreteraren Mark Esper i torsdags att Pentagon nu slutar lämna ut detaljer om fall med Covid-19 inom sina led, för att undvika avslöja svagheter för sina fiender.

Medan några av O’Shaughnessys styrkor beger sig till bergen för att i hermetisk tillslutning vänta ut pandemin, kommer samma lyx inte miljontals andra på markplanet till dels. Arméingenjörer har till exempel redan utplacerats i New York för att utse lägen för fältsjukhus, då Empire State står för mer än en tredjedel av landets 112 000 fall av insjuknade.

President Donald Trump skrev i fredags under ett direktiv som auktoriserar utskickande av inkallelseorder till upp till en miljon reservister och pensionerade inom armén, flottan, flygvapnet och kustbevakningen. Tanken ska vara att dessa reservister kan inkallas för att assistera civila myndigheter i kampen mot pandemin, vilken de nästan tiotusen utplacerade trupperna från National Guard redan nu är engagerade i.


  • Publicerad:
    2020-03-30 18:45