ÖVERVAKNINGSSAMHÄLLET. Över en miljon norrmän laddade omedelbart ned corona-appen Smittestopp. Men användarnas personuppgifter kan utnyttjas.


Över en miljon norrmän från 16 år och uppåt laddade inom ett dygn ner den nya norska appen för att hindra coronasmittaspridning. Det motsvarar hela 24 procent av landets befolkning.

Det är att jämföra med den regeringslydiga befolkningen i Singapore, där totalt sett 20 procent har accepterat att ladda ner sin variant av övervakningsappen, TraceTogether.

Appen Smittestopp lanserades i Norge i torsdags. Den fungerar på samma premisser som andra appar runt om i världen: Appen registrerar om bäraren träffar en annan telefonbärare som anses bära på viruset SARS-CoV-2 eller covid-19 sjuk, och om dessa personer har umgåtts i minst 15 minuter.

Systemet kan skicka ut SMS med instruktioner hur man ska förhålla sig till det man har utsatt sig för.

Men redan nu avslöjas att appen kan spåra användare. Därmed kan personuppgifter om bland annat dennes hälsostatus föras vidare till oönskad part.

Kan övervaka enskilda individer
Datautvecklaren Hallvard Nygård har på egen hand skapat ett program som kan utnyttja appens användardata, för att visa på säkerhetsbrister i appen.

— Detta kan användas för att övervaka folk, säger Nygård.

Säkerhetsbristerna skulle kunna göra det möjligt att spåra bland annat Norges ministrar, då 17 av dessa har bekräftat att de laddat ner appen, inklusive Erna Solberg, Norges statsminister.

Man kan också använda appen i närheten av ett hus för att se om någon är hemma i huset, eller inte.

Apputvecklaren Simula säger sig vara medveten om säkerhetsbristen. Men Nygård tror inte att utvecklaren hinner lösa problemet.

Judisk-norska publikationen VG har kontaktat regeringskansliet för att upplysa dem om Nygårds upptäckta säkerhetsproblem, men de hänvisas till utvecklaren och till Politiets sikkerhetstjeneste (PST, Norges säkerhetspolis).

Enligt regeringskansliet har appen godkänts av PST för att användas av regeringen. Detta bekräftas av PST, som liksom utvecklaren Simula säger sig känna till säkerhetshålen.


  • Publicerad:
    2020-04-20 13:35