UTRIKES. Israels premiärminister får kritik för sitt förslag att mikrochippa barn när skolorna öppnar efter coronakrisen.

Den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu fick nyligen klartecken att bilda regering för femte gången.

Under en presskonferens som hölls dagen efter beskedet, sade han att han har för avsikt att mikrochippa barn när skolorna åter öppnas efter att ha hållit stängt under coronaepidemin i landet.

Hälsodepartementet ska på detta sätt användas för att anpassa det israeliska samhället till nya rutiner efter coronaviruset, skriver The Jerusalem Post.

— Det är teknik som inte har använts förr och som blir tillåten enligt de lagar som vi kommer att stifta, förtydligade Netanyahu.

— Jag har talat med ledande teknologer för att välja ut åtgärder som Israel är bra på, såsom sensorer. Som exempel ska varje människa, varje barn, jag vill ha dem i barnen först, ha en sensor som skulle avge ett larmljud om man kommer för nära, liknande de som finns i bilar, sade Netanyahu.

Men den israeliske cyberexperten Einat Meron säger att regeringens förslag är dåligt.

— Det kommer att bli svårt att genomföra på över en miljon skolbarn som ska återvända till sina skolor, för att säkerställa att en elev sitter två meter ifrån en annan. Det är fantasier, och farligt. Teoretiskt förstår jag tanken med det, men även om sådana sensorer finns i bilar, är det en annan sak med människor, säger hon.

Enligt Meron räcker det inte med att chippet piper när man kommer nära någon.

— Vem säger att det kommer att förändra någonting? Jag skulle ha gått nära den andra personen ändå, fortsätter Meron, som anser att det verkliga problemet ligger i implementeringen av chippning av barnen och resten av befolkningen.

— Mikrochippning av barn kommer inte att gå igenom vare sig praktiskt eller juridiskt, säger Meron.

Många israeler rapporteras vara bekymrade över att staten skulle använda informationen som sensorerna samlar in även i andra syften.

Men regeringskansliet säger att Netanyahus förslag är en ”idé som kan hjälpa människor att hålla socialt avstånd, och att ingens integritet kommer att kränkas”.

I förra veckan avslöjades det att alla fordons rörelsemönster i Israel spåras av polisen. Uppgifterna om fordonens rörelsemönster lagras på obestämd tid i en juridiskt oreglerad databas kallad Eagle Eye.

Människorättsorganisationen ACRI har begärt ut uppgifter om hur Eage Eye fungerar och används. Den israeliska polismyndigheten svarade att systemet använts i många år men inte har standardiserats.

— I vilket fall, när systemet är färdigt, kommer inga uppgifter om dess användning att förmedlas till allmänheten, sade en talesman för polismyndigheten.

I slutet av mars rapporterades det också att en hemlig databas tillhörande Shin Bet – Israels säkerhetsmyndighet – samlar information om alla israeliska medborgare och om de flesta palestinierna som bor utanför Israel. Shin Bet samlar in uppgifterna om alla dessa människors rörelsemönster, telefonsamtal och textmeddelanden.


  • Publicerad:
    2020-05-15 12:00