ÖVERVAKNINGSSAMHÄLLE. Sverige är det land där flest personer har låtit inplantera mikrochip. Gymkedjan SATS använder redan de läsbara chippen istället för kort och detsamma kan inom kort även komma att bli verklighet på SL.

Det finns en sajt som heter Biohacking.se som drivs av Sina Amoor Pour vilken anordnar event där läsbara mikrochip inplanteras under huden. Enligt Biohackaren ska mellan 1000 och 1500 personer ha gjort ingreppet hittills vilket innebär att Sverige är det land där flest personer har mikrochip under huden.

Liknande chip har tidigare använts för att låsa upp bostaden eller kontoret, men nu utökas användningsområdena. Gymkedjan SATS är det första företaget som använder sig av mikrochip för incheckning.

— Det visade sig att de chip vi sätter in fungerar med deras system. Nu behöver man bara gå till kassan och hålla fram handen istället för kortet, säger Amoor Poor.

Ett annat företag som visat stort intresse för den nya tekniken är SL. Enligt Amoor Poor har denne tät kontakt med Karl Rydahl som ansvarar för företagets betalningslösningar. Inledande tester som gjorts visade att systemen inte är kompatibla i nuläget men man arbetar med att lösa detta så att man så fort som möjligt kan tillhandahålla avläsare som fungerar med mikrochippen. Detta då man ser fördelar med mikrochip framför att exempelvis använda sig av sin telefon eller kort.

– Vi jobbar med biljettsystem och kollar på allting. Personligen tittar jag mycket på vad man kan göra med mobiltelefoner, vilket gör det möjligt att resa på något som du redan har. Men om människor kan chippa sig så är det ju en fördel att man kan lämna plånbok och nycklar hemma. SL vill ha tjänster som är enkla att använda och där vi kan se att användaren har en giltig biljett. Det är en utmaning om kunderna kommer med sitt eget system, men så länge betalningsformen är säker så är det ok. Då slipper SL ge ut plastkort, säger Karl Rydahl.

De många olika användningsområden som kan komma att kopplas samman med dessa inplanterade mikrochip förefaller ha få begränsningar. Intresset hos personer som självmant låter göra detta ingrepp verkar inte heller avta då Biohackaren säger att man genomför välbesökta inplanteringsevent var tredje månad.

Källa:
Ett chipp under huden kan ersätta SL-biljett


  • Publicerad:
    2016-09-10 17:30