TEKNIK. Tre ingenjörer på det privata forskningsinstitutet Caltech har tagit fram en robot som flyger som en fladdermus. Förhoppningen är att den framtagna roboten i framtiden ska kunna fungera som ett alternativ till dagens drönare.

Tre ingenjörer på forskningsinstitutet Caltech i Pasadena i Kalifornien i USA har tagit fram en robot som kan flyga som en fladdermus. Ingenjörerna har identifierat de viktigaste lederna i en fladdermus vingar och de har med roboten försökt att efterlikna djurets kropp. Den flygande fladdermusroboten kan även röra sina ben för att på så sätt kunna forma vingytan.

Fladdermusroboten väger endast 93 gram, har nio leder och en mjuk och tålig silikonhud, lätta ben av kolfiber och med mikromotorer i ryggraden kan den flyga sträckor med skarpa svängar och raka dyk. Ingenjörernas förhoppning med roboten är den i framtiden ska fungera som ett alternativ till dagens drönare.

Alla är dock inte lika positiva till roboten. På Youtube är det några som är skeptiska till fladdermusen. De skriver att de tycker att det mer ser ut som att roboten ”faller med stil” än att den faktiskt flyger.

Se klipp på fladdermus-roboten nedanför:

Källa:
Watch a new robot fly just like a bat


  • Publicerad:
    2017-02-06 09:40