TYSKLAND. Modelltillverkaren Revell drar in Hitlers UFO efter kritik från ”tyska” barnskyddsorganisationen DKSB.

En talesman för leksaks- och modelltillverkaren Revell, som har sitt huvudkontor i tyska Nordrhein-Westfalen, meddelade i måndags att en av deras produkter inte längre kommer att tillverkas. Det gäller en byggsatsmodell, beskriven som en krigsmaskin från Tredje riket.

Det så kallade UFO:t beskrivs av Revell som ”en rund flygmaskin” och ”den första farkost i historien som kunde flyga ut i rymden, hade en toppfart på 6 000 km/h, men som aldrig sattes i produktion efter testfasen 1943 på grund av andra världskriget”.

Den tyska barnskyddslobbyorganisationen DKSB (Deutsche Kinderschutzbund) och Dresdens militärhistoriska museum (MHM) har gjort gemensam sak i att kritisera produkten. De kritiserar flygmaskinen för att modellen på ett icke korrekt sätt representerar historien, eftersom Adolf Hitler och Tredje riket aldrig byggde ett sådant ”krigs-UFO”.

Modellen har emblem från Tredje riket och både museet och barnskyddsorganisationen kritiserar UFO:t för att den presenteras som en tysk krigsmaskin från andra världskriget trots att den aldrig ska ha existerat.

— Vid den tiden var det tekniskt omöjligt att bygga något som det här, säger historikern Jens Wehner från Dresdens militärmuseum.

— Det finns en risk att de som köper modellen faktiskt tror att nazisterna hade överlägsen teknik. Entusiaster kan använda detta som en strategi för att kasta tvivel över vad vi idag vet om nationalsocialism, lägger Wehner till.

En talesman för Revell säger att de nu slutar tillverka modellen och att kritiken mot den är ”fullkomligt berättigad”.

— Det är rent faktiskt en legendarisk, makalös flygmaskin vars existens inte kan bevisas. Tyvärr anger vår produktbeskrivning inte i tillräckligt hög grad detta, och vi ber om ursäkt för det, säger han.

En representant för Revell sade att hon vill understryka att Revell uttryckligen tar avstånd från varje form av förhärligande av krig och ”nazitiden”.

Revell hävdar nu att de ska undersöka hur en produkt av denna natur har kunnat utvecklas inom företaget, lanserats och fått distribution på marknaden.

Men att utveckla en Revellprodukt tar i regel minst ett år. Det finns flera produktionschefer som är ansvariga för utvecklandet av modeller och leksaker. Ibland låter man entusiaster och hängivna kunder komma med förslag på modeller som de vill ha i produktion, skriver thelocal.de.

Källa:
Toy UFO taken off shelves for ‘teaching kids that Nazis achieved space travel’


  • Publicerad:
    2018-06-23 15:00