USA Pentagon har blivit kallade till en utfrågning i den amerikanska kongressen angående de många observationerna om oidentifierade flygande föremål i USA. Syftet sägs bland annat vara att ”minska stigmat” kring att rapportera UFO-observationer.

Från decennier av hemlighetsmakeri offentliggjordes Pentagon–projektet Advanced Aerospace Threat Identification Program (AATIP) 2017, som handlar om att försöka undersöka och förklara de många oförklariga observationer som den amerikanska militären gjort av oidentifierade flygfarkoster över USA:s luftrum.

2020 bekräftade också Pentagon tre videos från militären från en hemligstämplat rapport som visar flygfarkoster som gör teknologiskt omöjliga manövrar.

De tre offentliggjorda UFO-filmerna från Pentagon visar luftfarkoster som tycks bryta alla begränsningar av känd teknologi och ibland även fysikens lagar.

Nu har Pentagon kallats till den amerikanska kongressen för en utfrågning om UFO:n.

Utfrågningen kommer att hållas nästa tisdag av kommittén för kontraterrorism, kontraspionage och kontraspridning, som leds av demokraten André Carson.

— Eftersom detta är ett ämne med högt allmänt intresse kan varje onödig form av hemlighetsmakeri vara ett hinder för att lösa mysteriet, eller så kan det hindra oss från att finna lösningar på potentiella sårbarheter, säger Carson i en kommentar till New York Times.

— Utfrågningen handlar om vilka steg Pentagon kan ta för att minska stigmat som omger rapporteringen [av UFO:n] för militära piloter och civila piloter, fortsätter han.

Det är undersekreteraren för försvar av underrättelse och säkerhet Ronald Moultrie och biträdande chef för sjömilitär underrättelse Scott Bray som kommer att utfrågas av kongressen. Båda har varit personligen involverade i att undersöka 143 observationer av UFO:n som gjorts mellan 2004 och 2021,

I dagsläget säger sig Pentagon inte veta vilket ursprung de 143 observerade flygfarkosterna har, således kan de inte säga om de kommer från främmande makt eller till och med främmande världar.