TEKNOLOGI En ALS-sjuk man som fått ett datachip integrerat med sin hjärna har lyckats formulera en tweet med endast tankekraft. Detta är första gången någonsin som en människas tankar har kunnat avläsas direkt i form av text.

Det är den 62-årig australiensaren Philip O’Keefe som svårt sjuk i ALS har låtit företaget Synchron integrera ett datachip i hans hjärna.

Datachippet heter Stentrode och är konstruerat för att låta O’Keefe kommunicera med omvärlden, trots sin sjukdom. Enligt uppgifter från Synchron ska chippet ha implementerats i O’Keefes hjärna i april och efter detta har han sakta men säkert lärt sig att använda det för att kommunicera med omvärlden.

Den 23 december lyckades O’Keefe skapa en tweet endast via tankekraft, som avlästs av chippet, rapporterar Synchron via ett pressmeddelande. Tweeten publicerades på Synchrons VD:s Twitterkonto.

Världens första tweet som formulerats via tankekraft, enligt företaget Synchron.

Enligt pressmeddelandet ska O’Keefe snabbt ha lärt sig hur han använder chippet, nämligen genom att tänka vart på skärmen han vill ”klicka” och då troligtvis på ett virtuellt tangentbord.

”När jag först hörde om teknologin insåg jag hur mycket självständighet det kunde ge tillbaka till mig. Systemet är otroligt, det är som att lära sig att cykla – det krävs en del övning men så fort du börjar rulla känns det normalt”, skriver O’Keefe i en kommentar.

”Nu tänker jag bara på var på datorn jag vill klicka och sedan kan jag mejla, göra bankärenden, shoppa och nu alltså även skriva ett meddelande till hela världen via Twitter”, fortsätter han.