CORONAKRISEN. Under en presskonferens på onsdagen avrådde statsminister Stefan Löfven (S) resor till länder här och var i världen. Han sade också att regeringen har infört nya rekommendationer angående inrikesresor.

Det var under en presskonferens på onsdagen som utrikesminister Anna Linde (S) och statsminister Stefan Löfven (S) presenterade nya rekommendationer gällande coronakrisen. Till exempel avråddes resor till alla världens länder, men också nya rekommendationer för inrikesresor.

Bland annat rekommenderar man att inte åka bil om det är frågan om resor på över 2 timmar.

— UD har idag beslutat att förlänga avrådan om icke nödvändiga resor till andra länder och det här beslutet gäller alla länder fram till 15 juli i år, sade Löfven.

Han sade också resor som motsvarar en till två timmar med bil ifrån hemorten kan genomföras under vissa förutsättningar.

Samtidigt uppmanade Löfven alla att fortsätta vara ytterst försiktiga.

— Det här innebär inte att allt är som vanligt. Under sådana här resor gäller fortfarande sunt förnuft, stor försiktighet och ännu större eget ansvar så att risken för smittspridning i samband med den här typen av resor minimeras. Det beror på hur ni tar er dit, vilka ni umgås med och hur ni rör er i samhället ni besöker.

Angående Linde sade hon att det inte går att säga när det kan bli möjligt att röra sig fritt i våra grannländer, Europa och världen igen:

— Beslutet kan komma att förlängas, förändras eller hävas innan den 15 juli om bedömningarna förändras. Men det går inte i förväg att säga när eller vad förändringarna kommer innehålla.

Källa:
Förlängd reseavrådan och nya rekommendationer för inrikesresor


  • Publicerad:
    2020-05-16 23:30