ÖVERVAKNINGSSAMHÄLLET. Det finns redan tekniker som robotdrönare och fyrbenta vakt-robotar för att övervaka och kontrollera människor. Corona-pandemin öppnar nu för användande av dessa robotar på bred front.

I Bishan-Ang Mo Kio Park i Singapore övervakar en fyrbent robot från och med fredagen parkens besökare och ser till att de håller ett lämpligt säkerhetsavstånd till varandra, skriver ST.

Roboten, som har fått smeknamnet ”Pricken”, ingår i ett pilotprojekt som leds av National Parks Board (NParks), Smart Nation och Digital Government Group (SNDGG).

Den fyrbenta övervakningsroboten, som ursprungligen tagits fram av det amerikanska företaget Boston Dynamics, är lämplig att använda i olika typer av terräng till skillnad från robotar med hjul. Roboten är försedd med säkerhetssensorer som ska känna av omgivande föremål och personer inom 1 meters avstånd för att undvika kollision.

En av robotens uppgifter är att sända ut ett förinspelat meddelande för att påminna besökarna om att iaktta lämpligt säkerhetsavstånd. Roboten är även utrustad med kameror som försetts med ett videoanalys-program som tagits fram av myndigheten GovTech. Syftet med kamerorna ska vara att uppskatta antalet besökare i parken.

Kamerorna ska emellertid ”inte kunna spåra eller känna igen specifika individer” och de ska heller ”inte samla in personuppgifter”.

Maskinen kan fjärrstyras och har av GovTech försetts även med 3D-mapping och halvautomatiska funktioner.

Pilotprojektet ska försiggå under två veckor och då ska roboten under timmarna när parken har som lägst antal besökare röra sig över en tre kilometer lång sträcka i en viss del av parken. Den kommer att åtföljas av minst en vakt från NParks.

Om försöket visar sig vara framgångsrikt kommer man att överväga att använda roboten i hela parken vid rusningstid både morgon och kväll och eventuellt även i andra parker. 

NParks har även låtit sprida ut 30 drönare som ska upptäcka besökare i vissa utvalda parker och naturområden. Tanken är att låta allmänheten via portalen ”Safe Distance At Parks” se hur många besökare som finns i ett visst område innan man tar sig dit.

Den fyrbenta roboten håller även på att utvärderas i ett annat projekt, där den används för att dela ut medicin till patienter som hålls isolerade med milda covid-19-symptom.


  • Publicerad:
    2020-05-09 11:40