1984. Många britter reagerar mot polisens agerande i coronavirusets kölvatten.

Storbritannien valde för drygt en vecka sedan att uppmana alla pubar, teatrar och gym att stänga för att minska spridningen av det nya coronaviruset. De flesta skolor är också stängda.

För en vecka sedan sade landets premiärminister Boris Johnson – som själv uppges ha drabbats av viruset – att folk bör stanna hemma utom i nödfall, som att handla mat eller mediciner.

— Ifall du inte följer lagarna kommer polisen ha makten att upprätthålla den, sa Johnson.

För att göra just detta har polisen bland annat filmat folk på landet som promenerar med drönare samt färgat en populär ”blå lagun” svart, för att minska sjöns attraktionskraft.

Den före detta domaren i Högsta domstolen Lord Sumption kallade specifikt polisens beteende i Derby för ”förkastligt”.

— Polisarbetets tradition i det här landet är att poliser är medborgare i uniform, de är inte medlemmar i en disciplinerad hierarki som opererar endast på regeringens kommando, sa Lord Sumption som även menade att den senaste tiden var ett uttryck för en polisstat.

Även Brexitikonen och nationalisten Nigel Farage har antytt att regimen försöker sätta hela befolkningen i husarrest. Det värsta enligt honom är att det satts upp ”heta linjer” där människor kan ringa och ange sina grannar ifall de ser dessa lämna sina hus fler än en gång per dag.

Hittills ska 1 829 britter ha dött och 25 150 smittats av viruset.

Källor:
UK mood shifts after first week of lockdown as Brits blast ‘overzealous’ police
Of course we must stop coronavirus, but not at the cost of becoming a police state


  • Publicerad:
    2020-03-31 19:45