ÖVERVAKNINGSSAMHÄLLET. För några dagar sedan hette det att det skulle bli frivilligt för australiensare att ladda ner appar som övervakar hur de rör sig och vem de träffar. Idag säger regeringen att om invånarna inte gör det frivilligt, kommer det att bli lagstadgat.

Bild: Piqsels (CC0)

Nordfront har tidigare rapporterat om att Australiens regering nu hänvisar till coronapandemin som skäl till att landets invånare ska låta sig övervakas hårdare. Det gäller var de befinner sig, vart de reser, och vem de träffar.

Om folket är berett att ladda ned en av de kommande apparna för coronaspårning till sina telefoner, kan rörelserestriktionerna för folket komma att lättas inom några månader, meddelade australiensiska ABC News häromdagen.

För att regeringen ska anse massövervakningen vara tillräckligt effektiv, har regeringens experter kommit fram till att minst 40 procent av befolkningen måste låta sig spåras.

Idag säger dock Australiens premiärminister Scott Morrison att om inte 40 procent av invånarna självmant installerar övervakningsapparna, kommer det att bli lag på att alla gör det.

— Jag föredrar att australiensarna tar chansen att självmant göra det rätta, sade Morrison på fredagen.

— Detta är min Plan A och jag vill verkligen att Plan A fungerar. Den som laddar ner appen räddar någon annans liv, fortsatte Morrison.

Premiärministern hävdar att apparna inte kommer att användas av polisen för att åtala folk för brott mot landets sociala avståndslagar. Han säger dock ingenting om huruvida de kommer att användas för att hindra andra aktiviteter som staten inte vill att medborgarna ska ägna sig åt.

Inga samtal vare sig med medborgarna eller med oppositionen
Labourledaren Anthony Albanese som tillhör oppositionen, fick inte veta att regeringen hade dessa spårningsplaner via några politiska kanaler. Istället läste han om det i en nyhetstidning.

— Uppriktigt sagt måste regeringen förklara exakt vad den tänker använda den här appen till, och vara mycket tydliga inför allmänheten med om det kommer att bli frivilligt eller om det finns någon form av tvång involverat. En av de saker som skulle hända om det blir regeringens linje, är att människor helt enkelt kommer att sluta ta med sig telefoner när de ska någonstans, säger Albanese till journalister.

Regeringen hävdar att man tittar på frågor som rör personlig integritet i samband med de kommande bestämmelserna.

Men frågan om krav på att apparna ska laddas ned till telefonen väntas snart vara en inaktuell fråga, eftersom både Google och Apple kommer att bygga in funktionerna för övervakning av personmöten i telefonernas operativsystem.

Därför kommer dessa funktioner att vara i drift redan när konsumenten uppdaterar sin mobil till en ny, kommande version av sitt operativsystem, eller när de köper en ny telefon.

Att inte uppdatera sitt operativsystem kan som konsekvens ha att vissa redan existerande appar inte kommer att kunna användas. Det kan exempelvis gälla internetbank- och andra betalfunktioner. Bankerna brukar kräva att man uppgraderar till ett operativsystem som fortfarande stöds av telefontillverkarna.


  • Publicerad:
    2020-04-17 14:00