ÖVERVAKNINGSSAMHÄLLET. Kravet för att slippa social isolering i Australien kan bli att låta sig övervakas av regering och teknikföretag.

Teknikjättarnas nya appar för spårning av SARS-CoV-2 smittade människor kan användas för helt andra syften.

Coronapandemin används nu av Australiens regering som skäl till att landets invånare ska låta sig övervakas i en högre grad än vad som nu är fallet.

Om folket är berett att ladda ned en av de kommande apparna för coronaspårning till sina telefoner, kan rörelserestriktionerna för folket komma att lättas inom några månader, meddelar australiensiska ABC News.

Landets hälsominister Brendan Murphy säger precis som teknikföretagen Apple och Google tidigare sagt, att det kommer att bli frivilligt att installera dessa appar. Men samtidigt gäller att om befolkningen inte är beredd att låta sig spåras, kommer nedstängningen av landet att fortsätta under en längre tid.

Ännu så länge anger regeringen att minst 40 procent av befolkningen måste låta sig spåras.

Appen sägs markera vilka personer som under minst 15 minuter har varit inom nära avstånd till en annan person som anses vara bärare av SARS-CoV-2 viruset eller är COVID-19 sjuk.

Som Apple och Google redan aviserat, använder apparna telefonens Bluetoothfunktion för att spåra användares rörelsemönster.

Regeringens enda problem anses vara att få australiensarna att gå med på att bli övervakade på detta sätt.

I Singapore, som anses ha en mer lydig befolkning, finns redan en liknande app som kallas TraceTogether. Den registrerar alla personmöten, inklusive möten med personer man inte känner.

Dock har bara cirka 20 procent av Singapores befolkning gått med på att dela sina mobila persondata med regeringen.

Australiens premiärminister Scott Morrison diskuterade för tre veckor sedan ”teknologisk taktik” med Singapores premiärminister Lee Hsien Loong.

— Vi behöver en högre grad av spårningskapacitet av mänskliga kontakter, och det kan göras mycket snabbare än vad som nu är fallet, sade Morrison på tisdagen. Han anser att svarstiden för myndigheterna också måste bli snabbare, vilket kräver mer avancerad övervakningsteknik.

Ett effektivt verktyg för staten att hantera sin befolkning
Brendan Murphy meddelar att övervakningsapparna befinner sig i ett ”avancerat utvecklingsskede”.

— Vi är mycket angelägna om att använda det och att kanske använda det mycket mer utbrett än vad Singapore gör, sade Murphy.

Med den nya 5G-tekniken kommer kommunikations- och datautväxlingshastigheterna mellan olika digitala enheter att bli mycket snabbare. Därför är 5G-tekniken lämplig för snabb övervakning av stora mängder människors rörelsemönster och interaktioner med varandra. Detta gör att polisstyrkor och andra myndigheter kan agera mycket snabbare mot människor, om man anser att det ligger i statens eller i det allmännas intresse.

Att apparna markerar människor som träffas i minst 15 minuter, begränsar datainsamlingsmängden. Problemet med det bör vara att det kan gå på några sekunder att överföra en sjukdom från en människa till en annan.

Däremot är tidsrymden tillräckligt kort för att människor som träffas i bestämda syften, som i politiska eller andra former av möten, svårligen kan ägna sig åt sådana aktiviteter utan att spåras av stat eller storföretag. Därför kan en spårningsapp som anges behövas av medicinska skäl komma att få kraftigt utökade användningsområden, som de dessutom kan vara mer användbara för.


  • Publicerad:
    2020-04-15 12:45