ÖVERVAKNINGSSAMHÄLLET. Apples och Googles nya appar för att bekämpa spridningen av coronavirus är ett långsiktigt projekt.

Bild: Pixabay.

Apple och Google meddelade på fredagen att de har en ny app på gång till sina operativsystem. Appen kommer att spåra vilka personer en telefons ägare träffar. Syftet sägs vara att bekämpa spridningen av Covid-19.

Båda storföretag lovar att telefonens användare själv aktivt väljer om hon eller han vill att appen ska aktiveras och användas, och att appen kommer att ”respektera användarens integritet”.

RT:s journalist och kommentator Helen Buyniski uttrycker skepsis mot det löftet: Båda företag har flera gånger förr bedyrat att de respekterar användarnas personuppgifter och integritet, för att senare ha bevisats använda dessa uppgifter på sätt som majoriteten av användarna inte har känt till eller förstått vidden av. Långsiktigheten i planeringen för funktionen visar också att den kan användas långt efter det att coronakrisen är över.

Spårningsappen använder telefonens Bluetoothfunktion och släpps i maj som en så kallad API, ett verktyg som programmerare kan använda för att integrera dess funktion i sina egna appar.

Appen kommer senare att byggas in i själva operativsystemen för iOS och Android.

Kina leder utvecklingen
Redan i februari meddelade den kinesiska regeringen att de börjat använda en sådan spårningsfunktion för människors personliga möten med varandra. Det enda som behövs för att installera spåraren är användarens namn, telefonnummer och elektroniska identitetshandling.

Den kinesiska appen talar med hjälp av ett automatiskt system om för telefonens användare om hon eller han har träffat en person som är – eller påstås vara – smittad med Covid-19.

Utvecklaren av den kinesiska funktionen är Qihoo 360, landets största internetsäkerhetsföretag. De har även utformat appar som talar om för en användare om de har rest med någon tåg- eller flygresenär som anses vara smittad med Covid-19.

Att ha ”träffat en person” innebär enligt den kinesiska hälsovårdsmyndigheten att ha varit i närheten av någon som utan skyddsutrustning befunnit sig på samma kontor, klassrum eller hus med bekräftade coronaviruspatienter, eller rest med dem i samma flygplan eller luftkonditionerade tågkupé.


  • Publicerad:
    2020-04-11 09:30