CORONA. En forskare och rådgivare till den brittiska regeringen säger att folk måste vänja sig vid corona-lockdowns. Samhället måste vara nedstängt i flera år eftersom coronaviruset kommer att fortsätta muteras, menar rådgivaren. 

Tomma gator i Dublin, Irland. Foto: Kwekubo, (CC BY-SA 2.0).

Folk måste vänja sig vid att samhället är helt nedstängt, restriktionerna kan behövas upprätthållas i flera år. Det menar den brittiska forskaren, professor Sir Ian Boyd, som är vetenskaps- och krisrådgivare åt den brittiska regeringen.

Han säger att coronaviruset kommer att fortsätta muteras till nya virusvarianter, och att man därför måste lära sig att leva under statens restriktioner. Varje gång regeringen lättar på restriktionerna kommer en ny våg av smittspridning att uppstå, säger Boyd.

Trots att Storbritannien håller på att vaccinera sin befolkning tror professorn att restriktionerna kommer att upprätthållas ”en lång tid – kanske i flera år”.

Experter i landet har i flera månader lovat folket att man skulle få återvända till ett vanligt liv när majoriteten av befolkningen har vaccinerats, men nu börjar man att skruva på sig. I takt med att viruset muteras tror man att vaccinet inte kommer att fungera effektivt på den nya mutationerna.

Det brittiska folket verkar dock trötta på regeringens lockdown. Det nya beskedet har kallats ”vansinne” och ”löjligt” av vanligt folk på sociala medier. Enligt uppgifter börjar också allt fler britter att strunta i restriktionerna och ge sig ut och handla.

Just nu är det mesta nedstängt i Storbritannien, bara det nödvändigaste håller öppet. Exempelvis matbutiker och apotek, men även mediehus.


  • Publicerad:
    2021-02-10 17:30