FINLAND Den finska riksdagen har röstat igenom användandet av ett så kallat coronapass. Detta kommer att gälla från och med midnatt.

Från och med midnatt kommer finländarna att behöva visa upp ett så kallat ”coronapass” eller ”vaccinpass” för att få besöka vissa allmänna platser, skriver Svenska YLE.

Förslaget röstades igenom av den finska riksdagen med 105 röster mot 33. Lagen godkändes senare under dagen av president Sauli Niinistö.

"Coronapasset"

Coronapasset kan komma att krävas vid de verksamheter som fortfarande omfattas av coronarestriktioner. Det rör sig alltså om restauranger och nattklubbar i landskapen Egentliga Finland, Satakunta, Päijänne-Tavastland, Österbotten och Mellersta Österbotten samt i städerna Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla.

Coronapasset kan krävas av personer som är 16 år eller äldre. För att ha ett giltigt pass behöver man kunna bevisa en av följande saker: att man tagit två doser av coronavaccinet, att man insjuknat och tillfrisknat från covid-19, eller att man tagit ett negativt PCR-test.

Vidare blir passet giltigt sju dagar efter att en person har tagit sin andra vaccindos.

Institutet för hälsa och välfärd meddelar också att de har lanserat en övervakningsapp som restaurangägare kan använda sig av för att kontrollera sina kunder. Företaget ska då kunna läsa av en QR-kod som finns på covidintyget.

Mika Pihlajamäki från Institutet för hälsa och välfärd, säger till HBL att det inte går att förfalska intyget. Det förklaras att appen använder sig av en digital signatur som sammanlänkas med uppgifter från Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.

Enligt Pihlajamäki lagrar appen ingen information. Det enda kontrollanten kan se är kundens namn och om personen har ett giltigt coronapass, säger han.

Protester utanför riksdagen

Under förmiddagen samlades hundratals demonstranter utanför riksdagen, som krävde att beslutet skulle stoppas. De pekade på att de som inte vill ta vaccinet inte kommer att ha samma rättigheter som de vaccinerade.

Beslutet kommer således att resultera i segregering och ett övervakningssamhälle, enligt demonstranterna på plats i Helsingfors.