CORONAVACCIN Israel börjar vaccinera tolvåringar med en tredje dos coronavaccin.

Israel har, som första land i världen, börjat vaccinera barn med en tredje covid-vaccinering. Israeliska myndigheter drar in vaccinationspassen efter sex månader då två vaccinationer inte anses vara tillräckligt för immunförsvaret.

Israels regering har annonserat alla barn som är 12 år eller äldre ska ta en tredje vaccindos. De som inte antar erbjudandet kommer att förlora sitt vaccinationspass och alla privilegier det medför.

Redan i augusti började Israel vaccinera alla över 60 år en tredje gång, eftersom effekten av de två första sprutorna avtar redan efter fem månader. För en vecka sedan började man med alla över 30 år. Vaccinationstakten har gått mycket fort.

Israels premiärminister Naftali Bennett meddelade på söndagen:

— Två miljoner israeler har redan blivit vaccinerade med en tredje dos. Det här är en förmån inget annat land har fått. Alla gamla skulle dö om de inte fick den tredje sprutan nu.

Det sista uttalandet fick igång ett drev på internet med mycket upprörda känslor. Dessutom hade Bennett fel i att Israel var först. Ryssland började vaccinera sin befolkning med en tredje dos redan i juli, dock inte barn.

Israels hälsomyndighet säger att israelerna får Pfizer-BioNTech-vaccinet fem månader efter den andra sprutan. Då förnyas vaccinationspasset i sex månader till. Framöver kommer israelerna att behöva vaccinera sig var femte till var sjätte månad, annars kan de inte leva ett normalt liv.

Världshälsoorganisationen (WHO) varnar däremot rika nationer att börja med en tredje spruta innan alla länder, de fattiga, ännu inte vaccinerat sin befolkning med den första. Samtidigt visar dock en israelisk undersökning att naturlig immunitet mot covid-19 viruset varar längre än den immunitet de vaccinerade får.

Den snabba vaccinationstakten i Israel gäller dock inte den palestinska befolkningen där många ännu inte fått sin första spruta.