CORONA. I helgen anordnades massiva demonstrationer mot regeringars nya vaccintvång. Hundratusentals européer uppskattas ha deltagit, framför allt i Frankrike och Grekland.

Anti-vaccin-demonstration i Frankrike.

Flera länder runtom i Europa har meddelat att man kommer att försätta ovaccinerade medborgare med särskilda restriktioner.

I Frankrike kommer vaccineringar att bli obligatoriska för alla som arbetar inom sjukvården, och ett vaccinpass, eller ett ”hälsopass” kommer att krävas för att allmänheten ska få besöka mataffärer, restauranger, köpcentrum, sjukhus, tåg och andra allmänna platser.

Sedan förra onsdagen – den franska nationaldagen – har det däremot pågått omfattande protester runtom i hela landet. Enligt det franska inrikesdepartementet hölls 137 demonstrationer i landet, med sammanlagt omkring 110 000 demonstranter.

Polisen sköt tårgas för att försöka skingra folkmängden. ”Ner med diktaturen! Ner med hälsopassen!”, skanderade folket.

— [President Emmanuel Macron] anspelar på rädsla. Jag känner folk som bara kommer att vaccinera sig så att de kan ta med barnen på bio, inte för att skydda andra från coronavarianter, säger en demonstrant till The Guardian.

I praktiken förbjuds de medborgare som inte tar vaccinet från att besöka de flesta allmänna platser, men regeringen menar att det inte handlar om tvång.

— Det finns ingen obligatorisk vaccinering, detta är bara ett maximalt incitament, säger regeringens talesperson Gabriel Attal.

Protester även i Grekland

Även Greklands regering har utropat obligatoriska vaccinationer för sjukvårds- och äldrevårdsarbetare. Om dessa skulle avstå vaccinering blir de avskedade utan lön.

Allmänheten måste visa upp ett vaccinpass för att få besöka allmänna platser såsom restauranger och barer. Reaktionen från grekerna blev densamma som hos fransmännen.

Tusentals demonstranter samlades utanför parlamentet i Aten, men också i staden Thessaloniki.

I Aten syntes antisemitiska plakat uppsatta, föreställande en jude-karikatyr som sade: ”Ta vaccinet goyer!”. 


  • Publicerad:
    2021-07-19 18:10