FRANKRIKE. Franska regimens högste representant, president Emmanuel Macron, meddelade igår att icke-vaccinerade på vissa plan kommer börja behandlas som andra klassens medborgare i Frankrike.

Frankrikes president Emmanuel Macron. Foto: Public domain.

Från och med den 15 september förbjuds icke-vaccinerade från att arbeta inom vård, äldrevård och hemtjänst i Frankrike. De som inte hunnit vaccinera sig till dess kommer riskera böter och andra sanktioner, skriver France24.

Redan inom några veckor kommer dock icke-vaccinerade att börja exkluderas från stora delar av det offentliga livet. Först kommer det krävas vaccinationspass för att komma in på nöjes- och kulturevenemang med fler än 50 personer, men nästa månad kommer dessa krav också gälla för de som vill gå på kafé, restaurang och köpcentrum eller besöka sjukhus och äldreboenden samt vid längre resor med tåg eller flyg.

Som icke-vaccinerad kan du komma in på dessa ställen om du kan uppvisa att nygjort PCR-test med negativt resultat, men dessa tester som tidigare varit gratis att göra i Frankrike kommer i samband med införandet av dessa nya krav sluta att vara kostnadsfria.

I praktiken blir Frankrike ett apartheidsamhälle där icke-vaccinerade saknar samma rättigheter som de som tagit vaccinet. Detta då det kommer vara praktiskt omöjligt för många icke-vaccinerade att ta nya tester varje vecka och dessutom behöva betala för det.

— Ni har förstått rätt: vaccin blir inte obligatoriskt för alla, men vi kommer att göra allt vi kan för att få er att vaccinera er, sa president Emmanuel Macron när han förklarade de nya reglerna som införs med hänvisning till att myndigheterna fruktar att den nya deltavarianten av coronaviruset ska öka smittspridningen i landet.

Bara 40 procent av fransmännen är idag fullvaccinerade, skriver DN. Stora delar av den franska befolkningen ska också vara starkt vaccinskeptiska och på äldreboenden som de nya reglerna kommer gälla för är bara runt hälften av de anställda vaccinerade ännu.


  • Publicerad:
    2021-07-13 09:10