FRANKRIKE. Den franske EU-toppen Michel Barnier har gått ut med att han vill att Frankrike stänger gränsen i uppemot fem års tid för att komma tillrätta med landets invandringsproblem.

Den 70-årige fransmannen Michel Barnier är en mäktig politiker i EU med stort inflytande. Han har tidigare arbetat som EU kommissionär i två omgångar och varit fransk minister på flera olika poster. Dessutom var han huvudförhandlare för EU när de gjorde upp med Storbritannien efter Brexit.

Barnier vill nu stoppa invandringen till Frankrike under tre till fem år, berättade han i en intervju med RTL-LCI-Le Figaro.

— Det finns en risk för en explosion, särskilt när det gäller invandringsfrågan. Vi måste införa ett invandringsuppehåll. Vi behöver ta tid att utvärdera, kontrollera och om nödvändigt förändra vår invandringspolitik, sa Barnier.

Bland annat menade Barnier att invandringsströmmarna infiltreras av terrornätverk och möjliggör människohandel. Barnier tog också upp att man inom Schengenavtalet borde diskutera att stärka den gemensamma gränsen utåt.

Under en längre tid har det spekulerats i att Michel Barnier önskar bli de konservativa Republikanernas näste presidentkandidat, vilket föranleder misstankar om att utspelet bara görs för att locka invandringskritiska väljare från Marine Le Pen inför presidentvalet i maj 2022. Utspelet kommer också tätt efter att delar av den franska militären varnat för ett kommande raskrig i Frankrike på grund av politikernas oförmåga att lösa oroligheterna i landet.


  • Publicerad:
    2021-05-17 13:10