INRIKES Köerna för att få ett nytt pass hos Polismyndigheten är fortsatt långa. Nu kräver polisen att man ska ha E-legitimation om man vill förnya sitt pass.

Just nu råder det långa köer för att få förnya sitt pass hos polisen. Den som ännu inte har bokat en tid för detta kan få vänta fram till hösten.

Men nu vill Polismyndigheten ”effektivisera” processen med att utfärda nya pass. Från och med klockan 22:00 ikväll kräver polisen att man identifierar sig med E-legitimation för att få boka en tid.

Man måste alltså använda sig av antingen BankID, Mobilt BankID eller Freja eID+, för detta. Personer som inte har tillgång till E-legitimation uppmanas att använda sig av ett ombud eller ringa polisen via telefon.

Identifiering med hjälp av e-legitimation gör bokningarna ännu mer personliga. Samtidigt skapar det förutsättningar för polismyndigheten att i framtiden införa andra tekniska lösningar för att få ett ännu bättre system för köer och eventuella prioriteringar” skriver Per Engström, nationell kommenderingschef för nationella särskilda händelsen Pass, i ett pressmeddelande.