INTERNET. Trots det växande missnöjet mot den tidigare avslöjade övervakningsskandalen utförd av amerikanska NSA i samarbete med internetjättar, uppgraderar nu internetjättarna sin teknologi för effektivare massövervakning på internet.

nsa

Enligt en rapport från Wired ska företag som Google och Microsoft utveckla mycket sofistikerade övervakningsmetoder för att lättare samla in ”konsumentdata” på internet. Målet påstås vara att samla informationen med syftet att sälja reklam, men risken finns att NSA får tillgång till och kan använda informationen för andra ändamål. Nyligen publicerade The Guardian dokument läckta av Edward Snowden som avslöjade att NSA använder ”kakor” som följer med reklamen för att hitta anonyma internetanvändare.

”Kakor”, eller ”cookies” på engelska, är en liten textbaserad datafil som en webbserver kan be att få spara i webbplatsbesökarens dator. Genom att kakorna i allmänhet skickas tillbaka med varje förfrågan till webbplatsen ifråga är det möjligt för servern att hålla reda på besökarens preferenser eller identitet.

Microsoft utvecklar nu mer sofistikerade metoder som ska ersätta kakorna och effektivare övervaka och spara användarinformation. Microsofts mjukvara kommer kunna se när användare växlar mellan internet och appar, även följa när användare växlar mellan enheter, från dator till mobiltelefon, surfplatta eller tv-konsolen. Enligt nyhetsbyrån AdAge skulle Microsofts teknologi i grund och botten fungera som en enhetskännare: ”Microsofts ersättare till kakorna skulle därmed fungera som en enhetsidentifierare, vilket betyder att konsumenter kommer ge tillstånd för reklamanvändningen när de kopplar upp sina enheter genom att godkänna enhetens användaravtal.”

Tyvärr måste man som konsument godkänna de allra flesta avtalen för att få tillgång till den önskade tjänsten eller produkten. Med andra ord kommer användare fortsätta godkänna användaravtal som vanligt, ovetandes att man godkänner den nya övervakningen av sig själv.

Snowdens läckta dokument kunde tidigare avslöja samarbetet mellan NSA och Microsoft. Microsoft ska ha hjälpt NSA att gå runt företagets kryptering för att kunna avlyssna Skypesamtal, fastän NSA inte alltid hade tillstånd av Microsoft kringgick den federala myndigheten Microsoft och samlade information ändå. Tyvärr är Microsoft inte det enda företaget som utvecklar den här teknologin, även Google utformar en liknande metod och Facebook har redan påbörjat sin övervakning av användares internetvanor för att sedan kunna sälja informationen till reklamföretag. Om NSA eller andra myndigheter får tillgång igen återstår att se, men det står klart att integritet på internet snart är ett minne blott.

Källor:
Attacking Tor: how the NSA targets users’ online anonymity
Internet giants plan to track users even more


  • Publicerad:
    2013-10-15 16:45