INRIKES. När en av arrangörerna på det årliga Stockholm Internet Forum ville bjuda in bland andra visselblåsaren Edward Snowden fick de kalla handen av Svenska utrikesdepartementet med Carl Bildt i spetsen.

Stockholm Internet Forum är en årlig konferens som arrangeras av SIDA, Punkt SE och utrikesdepartementet. Årets värd för arrangemanget, som väntas dra över 400 personer och går under parollen ”Världens främsta nätfrihetskämpar till Stockholm”, är den USA-vänlige utrikesministern Carl Bildt.

När stiftelsen Punkt SE ville bjuda in visselblåsaren Edward Snowden, journalisten Glenn Greenwald samt internetaktivisten Jacob Appelbaum till den frihetliga konferensen satte dock Utrikesdepartementet och Carl Bild stopp.

— Det är en skandal att svenska regeringen hindrar visselblåsare när vi vet om att vi alla är under attack både från USA:s säkerhetstjänst och från vår egen regering genom FRA, säger Christian Engström, EU-parlamentariker för Piratpartiet under en intervju.

Utrikesdepartementet lämnade så sent som för ett år sedan in ett veto mot att den Europeiska unionen skulle tillsätta en utredning vars uppdrag var att utreda hurvida den amerikanska underrättelsetjänsten NSA:s spioneri även innefattade Europa, precis det som visselblåsaren Edward Snowden nu är på flykt för att ha avslöjat.

Utrikesdepartementets agerande i frågan har även uppmärksammats i Ryssland, där Snowden just nu uppehåller sig. Det är även tidigare känt bland ryssarna att utrikesminister Carl Bildt har gjort flera kritiska uttalanden mot den ryska befolkningen, inte minst under oroligheterna i Ukraina.

Källa:
Snowden och Greenwald portade av UD


  • Publicerad:
    2014-05-27 21:15