RYSSLAND. Sveriges före detta statsminister Carl Bildt har rekryterats till energibolaget LetterOne, ägt av den judiske oligarken Michail Fridman.

carl-bildt

Sveriges före detta statsminister (1991-1994) och utrikesminister (2006-2014) Carl Bildt har rekryterats som rådgivare till styrelsen i energibolaget LetterOne, som ägs av den judiske oligarken Michail Fridman. I styrelsen sitter även de namnkunniga judiska oligarkerna German Khan och Pjotr Aven.

Fridman rekryterade nyligen den före detta brittiske handelsministern och bankiren Mervyn Davies till samma styrelse, ett drag som bland annat tros vara ämnat att lättare undvika blockader från västerländska stater riktade mot bolag i Ryssland.

Tidigare i år förvärvade Fridman via LetterOne den tyska energijätten RWE Dea för närmare 60 miljarder kronor. Affären ger Fridman tillgång till olje- och gasfält i Algeriet, Egypten, Libyen, Norge, Polen, Turkmenistan och Tyskland.

Carl Bildt ska enligt Fridman bistå honom i att utveckla gas- och oljeaffärer globalt så att koncernen kan expandera ytterligare.

Fridman är en av grundarna och ledarna för den Ryska Judiska Kongressen. Han finansierar även och sitter i styrelsen för organisationen European Jewsh Fund vars mål är att stärka judars etniska identitet och motverka att judar assimilerar med andra grupper. Därtill grundade och driver han tillsammans med ovan nämnda oligarker organisationen Genesis vars mål är att stärka rysktalande judars etniska identitet världen över.

Utöver denna post meddelade Bildt under gårdagen på Twitter att han också utnämnts till rådgivare åt den Ukrainas judiske president Petro Porosjenko. Den internationella rådgivarpanel, där bland andra Carl Bildt och USA-senatorn John McCain förväntas ingå, ska arbeta med att föreslå och genomföra reformer i Ukraina.

Det är oklart vilken ersättning Carl Bildt kommer erhålla för sina uppdrag.

Källa:
Former Swedish premier Bildt appointed LetterOne board adviser


  • Publicerad:
    2015-05-14 17:21