POLITIK. Carl Bildt hävdar att Sverige haft en framgångsrik invandringspolitik och är ett välfungerande samhälle.

Ibland är det svårt att tro att Carl Bildt faktiskt tillhör en uradlig ätt.

Moderatprofilen Carl Bildt påstår nu i en intervju med norsk media att Sverige haft en framgångsrik invandringspolitik. Detta efter att
Sylvi Listhaug, Norges integrationsminister, igår i en debattartikel i Aftonbladet menade att Sveriges asylpolitik är ett ”totalt misslyckande” och bra exempel för andra länder att studera för att lära sig hur man inte ska göra.

Listhaug företräder Fremskrittspartiet som under den pågående valrörelsen i Norge trycker på tre statistiskt fastställda faktum för att visa att svensk invandringspolitik är sämre än norsk:

  • I Sverige var det 34 mord med skjutvapen mellan 2014 och 2016, medan det i Norge var 3 fall under samma period. Mätt per invånare fem gånger fler i Sverige.
  • När det gäller mordförsök med skjutvapen är skillnaderna ännu större.
  • Bilbränder: I Sverige registrerades 2015 hela 1609 anlagda bilbränder, medan det i Norge samma år registrerades 12 fall.

Bildt förnekar dock att Sverige skulle ha något större problem med massinvandringen.

— Sverige är ett välfungerande samhälle och vi har haft framgång med vår invandringspolitik, säger Bildt till NRK.

Bildt säger också att bosniska migranter som kom till Sverige under hans tid som statsminister på 1990-talet idag nästan är mer välintegrerade i Sverige än vanliga svenskar.

Den 8 oktober kommer Moderaterna att hålla partistämma för att utse Anna Kinberg Batras efterträdare. Trots att Kinberg Batra själv är en rasförrädare har hon fått kritik för att ha eftersträvat samarbete mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna. Carl Bildt vill i intervjun med NRK inte svara på huruvida han själv skulle kunna tänka sig att än en gång bli partiledare för Moderaterna.

Källa:
Kjenner seg ikke igjen i Sylvi Listhaugs beskrivelse av svenske tilstander


  • Publicerad:
    2017-08-30 14:25