STORFINANSEN. Två chefer i det svenska oljebolaget Lundin Petroleum har delgivits misstanke om grovt folkrättsbrott. Det misstänkte brottet ska ha skett i Sudan i samband med att regeringen dödade och fördrev tusentals människor som bodde i de områden där Lundin Petroleum ville borra efter olja.

carl-bildt

Folkförrädaren Carl Bildt var tidigare styrelseledamot i Lundin Petroleum som nu misstänks för grovt folkrättsbrott.

Det svenska oljebolaget Lundin Petroleum hette tidigare Lundin Oil och hade mellan år 2000 och 2003 den före detta stats- och utrikesministern Carl Bildt som styrelseledamot.

Under den tiden hade företaget starka intressen i det krigshärjade Sudan och misstankar har sedan 2010 funnits om att företaget förmådde den sudanska regeringen att rensa ett stort område på människor. Detta för att man där skulle kunna borra efter olja i fred.

Företagets styrelseordförande Ian Lundin och vd Alex Schneiter kallades tidigare till förhör i ärendet men åklagare Magnus Elving förklarade dock redan 2011 att Bildt inte kommer att förhöras.

Nu har dock Lundin och Schneiter blivit delgivna misstanke om grovt folkrättsbrott. Företagets presschef Robert Eriksson bekräftar detta och menar att det är positivt att företaget ”får komma till tals i frågan”.

Lundin och Schneiter har hela tiden förnekat brott.

Källor:
Lundintoppar misstänks för grovt folkrättsbrott
Lundintoppar förhörs om folkrättsbrott


  • Publicerad:
    2016-12-08 20:10