BROTT. Åklagare vid Internationella åklagarkammaren Stockholm väckte tidigare i veckan åtal mot en 49-årig man för folkmord och grovt folkrättsbrott i Rwanda 1994. Utredningen har skötts av gruppen för utredning av krigsbrott på polisens nationella operativa avdelning.

Folkmordet i Rwanda på 90-talet kostade landet uppskattningsvis 800 000 offer. Trots betydande internationell hjälp har landet fortfarande inte lyckats resa sig på grund av nya konflikter.

Det är tredje gången en svensk åklagare åtalar någon för brott begångna i samband med folkmordet i Rwanda. Åtalet har föregåtts av en omfattande utredning. Polismyndighetens grupp för utredning av krigsbrott har gjort ett flertal förhörsresor till Rwanda, tillsammans med åklagare. Sammanlagt har man hållit över 100 förhör, de flesta i Rwanda.

Den åtalade mannen är svensk medborgare, bosatt i Mellansverige, med rwandisk bakgrund. Enligt åtalet har han, från den 9 april till den 31 maj 1994, begått folkmord genom mord, försök till mord, våldtäkt och människorov mot en etniskt bestämd folkgrupp i Rwanda – tutsi – med avsikt att förgöra gruppen helt eller delvis. Den åtalade har haft en ledande roll på lokal nivå.

De misstänkta brotten har begåtts i byar utanför orten Kamembe, i sydvästra Rwanda, vid gränsen till Kongo. En skola och en kyrka är några av brottsplatserna. Här har polisens utredare vallat målsägande och vittnen. Polisen har hållit förhör med målsägande och vittnen i Rwanda, Sverige, övriga Europa och Kanada. Husrannsakningar och beslag har gjorts i Sverige.

Enligt åtalet har den misstänkte mannen även gjort sig skyldig till grovt folkrättsbrott genom svåra överträdelser av bland annat Genèvekonventionerna. Brottet bedöms som grovt eftersom det har begåtts genom ett stort antal skilda handlingar, eftersom många människor dödats av brottet och det har utförts under särskilt förnedrande förhållanden.

Källa:
Åtal mot 49-åring för folkmord


  • Publicerad:
    2017-09-09 08:00