FRANKRIKE. Den 84-årige rwandiern Felicien Kabuga har efter 25 års efterlysning kunnat gripas i Paris, meddelar Frankrikes justitiedepartement. Han misstänks bära ansvar för 800 000 av sina landsmäns död.

Felicien Kabuga har varit efterlyst i 25 år. Foto: Amerikanska utrikesdepartementet.

Den rwandiske affärsmannen Felicien Kabuga har länge varit en av Afrikas mest eftersökta brottslingar. Detta då han misstänks ha finansierat de så kallade hutumiliserna, som under 90-talets blodiga inbördeskrig i Rwanda ska ha dödat uppemot 800 000 människor av folkgruppen tutsi.

I en efterlysning på det amerikanska utrikesdepartementets hemsida kan man läsa:

Kabuga var medgrundare och ordförande för Fonds de Défense Nationale (FDN). Genom denna organisation misstänks Kabuga ha tillhandahållet medel åt Rwandas övergångsregering med syftet att genomföra 1994 års folkmord. Dessutom anklagas Kabuga för att ha försett Inerhamwes milismän med logistiskt stöd genom att ge dem vapen och uniformer samt transport i sitt bolags fordon.

Efter 25 år på rymmen har dock Kabuga nu gripits i Frankrikes huvudstad Paris, rapporterar SVT. Beskedet kommer från det franska inrikesdepartementet som i ett uttalande berättar att han levt under falsk identitet i en lägenhet i förorten i Asnières-sur-Seine, strax norr om Paris.

Kabuga kommer härnäst att ställas inför en domstol i Frankrike, men hans gripande öppnar upp för en rättsprocess vid Internationella brottmålsdomstolen i Haag.

2017 åtalades den rwandiske busschauffören Theodore Tabaro, då boendes i Örebro, för delaktighet i samma folkmord. Han kom sedermera att dömas till livstids fängelse av Stockholms tingsrätt. Sedan tidigare har rwandier som bott i Sverige dömts till livstids fängelse för folkmord 2013 och 2016.


  • Publicerad:
    2020-05-17 07:30