AFRIKA. Pierre Nkurunzizas regims ungdomsförbund pekas ut av Human Rights Watch som förövarna bakom de många våldtäkter, trakasserier och misshandlar som skett mot politiska motståndare i Burundi. Denna maktskapande metod är sedan länge beprövad i Afrika.

burundi

Ungdomsförbundet till det styrande partiet i Burundi, Imbonerakure, pekas nu ut i en ny rapport från Human Rights Watch (HRW) för att systematiskt våldta kvinnor som på något sätt kan kopplas till oppositionen. Metoder som hot, våld, mord och våldtäkter har under en längre tid använts för att nå politiska mål och vittnen berättar nu till HRW om gängvåldtäkter på kvinnor inför ögonen på deras barn. Övergreppen och våldet är sedan länge en beprövad metod i Afrika och används på flera håll för att stärka sin egen makt.

— Angripare från Burundis regerande partis ungdomsförbund har bundit, brutalt misshandlat och utfört gängvåldtäkter på kvinnor, ofta i närvaro av deras barn, säger Skye Wheeler, som arbetar med kvinnorättsfrågor inom HRW.

Imbonerakure betyder ”väktarna” och ungdomsförbundet, tillsammans med president Pierre Nkurunzizas regim, kritiserats hårt efter deras lyckade försök att få till en tredje presidentperiod. Resultatet blev minst 500 döda och fler än 270 000 människor som lämnat Burundi enligt FN. Sedan den tredje presidentperiodens start har flera hundra fall av våldtäkter rapporterats, men mörkertalet anses vara mycket högt.

”Män beväpnade med skjutvapen, käppar eller knivar har våldtagit kvinnor under angreppen i deras hem, oftast på natten” skriver HRW i sin rapport. Även männen till kvinnorna har trakasserats, misshandlats och mördats. Allt på grund av deras politiska tillhörighet, verkliga eller inbillade.

Nu tror FN att landet står inför ett inbördeskrig och ett liknande blodbad som i grannlandet Rwanda 1994.

Källa:
Ungdomsförbund bakom våldtäkter


  • Publicerad:
    2016-07-29 08:30