UTRIKES. Ett allt större stöd för Palestina inom FN har gjort Israel mer isolerat och pressat på den internationella scenen. Nu söker man stöd i subsahariska Afrika.

Efter att Palestina på senare år vunnit mer och mer legitimitet i FN har Israel nu börjat leta efter möjliga allierade på den internationella scenen, i syfte att trycka tillbaka pro-palestinska FN-resolutioner.

Den israeliska regeringen tror sig nu ha hittat det de söker – i subsahariska Afrika. I utbyte mot att de afrikanska länderna röstar efter israeliska intressen i FN ska Israel hjälpa dem med bland annat jordbruksstöd och terrorsäkerhet.

Ett av länderna Israels premiärminister Benjamin Netanyahu besökt under sin Afrika-turné är Uganda. Men frågan är om inte hans möte med Ugandas president Yoweri Museveni hade en mer avskräckande än förbrödrande effekt. En sluddrande och inte helt förberedd Museveni sa bland annat att han tyckte det var bra att judarna inte bosatte sig i Uganda, eftersom de idag slapp kämpa emot varandra.

Han kallade också Israel upprepade gånger för Palestina, något som inte sågs med blida ögon av bland annat israelisk statstelevision, som stängde av sändningen.

Detta är inte första gången president Museveni gjort väsen av sig. 2014 signerade han en lag som förbjöd homosexualitet i Uganda, en lag som väckte internationell uppmärksamhet och sedermera sanktioner från flera västländer. Enligt Museveni var lagen ett svar på de ”arroganta och vårdslösa västgrupperingar som tycker om att komma till våra skolor och rekrytera små barn till homosexualitet”.

Trots kontroversen kring lagen mot homosexualitet och de efterföljande västsanktionerna vill alltså Israel intensifiera samarbetet med Uganda. Hur det israelisk-ugandiska samarbetet kommer se ut efter den här senaste fadäsen återstår att se.

Se den roliga filmen med Musevenis uttalanden här:

Källor:
Israel’s Netanyahu Seeks New Allies in Historic Africa Trip
Ugandan President: “Jews Aren’t Christians”


  • Publicerad:
    2016-07-11 23:40