UKRAINA. Under en intervju i Sveriges radio P1 svarar utrikesminister Carl Bildt flyktigt angående sitt stöd till det ukrainska partiet Svoboda, en av de som ligger bakom den ukrainska revolutionen.

Bildt2

Carl Bildt besökte i dag Ukraina för att skapa sig en bild av situationen i landet.  Under en intervju i radio P1 säger sig Bildt stå bakom den nya regeringen i Ukraina, där partiet Svoboda ingår, och menar att deras politik står honom mycket nära. Att Svoboda sagts vara antisemitiskt menar Bildt är ren propagandalögn. Utrikesministern menar vidare att revolutionen i Ukraina är en ”demokratisk” revolution och att det inte finns någon risk alls att Svoboda skulle motarbeta en sådan utveckling.

— Vi känner relativt väl de ledande företrädarna och det är demokrater, europeiska demokrater som arbetar för värderingar som är våra och förtjänar vårt starka stöd, uppger Bildt.

Bildt uppger även att man måste fortsätta markera mot Ryssland:

— Jag tror att vi behöver ett betydande diplomatiskt och politiskt tryck på Ryssland för att dra tillbaka sina stridskrafter. De har ockuperat Krim och de har fortfarande ett invasionshot som hänger över den här delen av Ukraina.

Svoboda har tidigare sagt att man öppnar upp för judar och andra minioriteter att vara aktiva som politisk makt i Ukraina. Flera av ledarna för oppositionen, i vilken Svoboda ingår, har också spekulerats vara judar.

Källa:
Bildt: ”Viktigt hålla trycket uppe mot Ryssland”


  • Publicerad:
    2014-03-06 19:30