Under fyra dagar mellan femte och åttonde juni samlas den så kallade Bilderbergergruppen i Chantilly, Virginia, i närheten av Washington DC. På mötet bakom stängda dörrar, utan mediebevakning och utan att de frågor som avhandlas offentliggörs, avgörs viktiga beslut som kan drabba jordens alla länders öden det följande året.

Kanske kommer nya terrordåd drabba västvärlden, Iran bombas och invaderas eller nya sjukdomar spridas. Vi kan bara gissa vad de beslutar men vi vet delvis vad de har för slutgiltiga mål – nationalstaternas avveckling och upprättandet av en verklig världsregering.

Bilderbergarmöten har hållits en gång om året sedan 1954. Gästerna består av cirka 140 inflytelserika personer från mestadels Nordamerika, Europa och på senare år även Asien. Den typiske mötesdeltagaren är bankir, minister, representant eller ägare för globala korporationer, högt militärt befäl, eller kunglighet. Tongivande inom gruppen antas bland annat bankiren David Rockefeller vara. Mötena är inofficiella och dess existens förnekades under en längre tid. Bilderbergergruppens verksamhet avfärdas ofta som sociala möten utan politisk betydelse.

Sverige har flera gånger agerat värdnation för bilderbergarna, senast 2001 i samband med EU-toppmötet i Göteborg då bland annat Göran Persson och Leif Pagrotsky deltog.

Deltagarlistan för i år har inte offentliggjorts. Däremot medger utrikesminister Carl Bildt nu till DN att han är på plats för att deltaga på mötet i Chantilly, Virginia. Tidigare har man lagt ut rökridåer som hävdar att mötet redan ägt rum – i Grekland.

Bildt deltog även i 2006 års möte, tillsammans med nuvarande statsminister Reinfeldt, 3 månader innan de vann valet.

För tidigare rapportering om Bilderbergergruppen, besök Hundra makthavare på topphemligt möte och Reinfeldt döljer ljusskygg verksamhet.


  • Publicerad:
    2008-06-05 00:00